Möte med en president som blev mördad, i ett hotell som inte längre finns

30 maj 2011

Kommentar, Nyheter, Utrikes

När jag var med pappa i Moskva några dagar i mars år 2003 bodde vi på det gigantiska Hotell Rossija alldeles vid Röda torget. Denna enorma fyrkantiga betongborg var världens största hotell när det invigdes 1967 inför femtioårsfirandet av den ryska revolutionen, med rum för alla gästande utländska dignitärer från den kommunistiska världen. Hotell Rossija var ett typiskt KGB-hotell sägs det, med mikrofoner och kameror i vartenda av de 3 200 rummen, så att gästerna noga kunde övervakas, oavsett om de var vänner eller fiender.

Hotellet var så stort att det inte fanns någon huvudentré, utan fyra separata ingångar beroende på vilken sida man bodde på i den kvadratiska byggnaden. Jag minns de tunga gardinerna i fönstren, de små sura tanterna som satt på varje våningsplan vid hissarna, de oändliga raka och mörka korridorerna och den stora salen där man åt frukost med utsikt mot Röda torget. Högst upp i 21-våningstornet fanns en dyr restaurant med ännu storslagnare utsikt. Vi åt middag där en kväll bara för att få se på utsikten, och drack sovjetisk champagne. 1977 härjades hotellet av en brand på 13:e våningen och 42 människor omkom.

Samtidigt som jag och pappa bodde på Rossija var en av de andra gästerna där ingen mindre än den blivande tjetjenske presidenten Achmat Kadyrov. Vi såg honom i lobbyn: en liten rund och skäggig man med enorm kaukasisk fårskinnsmössa, och omgiven av biffiga killar i skinnjackor och med kulsprutor.
Efter tio år av krig i Tjetjenien var Kadyrov i Moskva för att göra upp om fred med Putin. Den gamle rebelledaren, som tidigare kämpat mot ryssarna för ett självständigt Tjetjenien, hade nu bytt sida och allierat sig med Moskva efter en överenskommelse med Putin om att han skulle få bli president och att hans klan skulle få i princip oinskränkt makt i Tjetjenien, på villkor att man behöll republiken i den ryska federationen. Men enligt de andra tjetjenska rebellerna, tillhörande andra klaner, var Kadyrov en förrädare.
Ett år efter att jag såg Kadyrov i lobbyn på Hotell Rossija blev han mördad. Det var i Groznyj den 9 maj 2004, i samband med paraden till minne av Sovjets seger över Nazityskland, som en bomb exploderade på läktaren där Kadyrov satt.
När patriarken Achmat Kadyrov plötsligt dog togs presidentposten automatiskt över av hans äldste son, den 28-årige playboyen Ramzan Kadyrov. Han var varken önskad av tjetjenerna eller Kreml, men kommer att härska som diktator därnere en lång tid framöver.
Hotell Rossija revs år 2006. Fem år senare är platsen där världens största hotell en gång stod fortfarande en enorm ödetomt, mitt i centrala Moskva.
Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.