Mahala Raï Banda på Kägelbanan: Glädjefullt ös och svettiga kroppar

09 maj 2011

Kultur, Musik

Fötter som inte kan stå stilla studsar härligt ohämmat mot dansgolvet på Södra teaterns lilla utstickarscen Kägelbanan. Elvamannabandet uppe på den förhållandevis lilla scenen spelar så det ryker om det. Det romska brassbandet Mahala Raï Banda levererar sina allra mest fartblinda låtar leende.

Utanför väggarna har de sista solstrålarna slickat Stockholms söder. Härinne gör sju blåsare, en violinist, en dragspelare, en trummis och en sångare sitt bästa för att locka ned även de tröttare delarna av publiken – som slagit sig ned på bänkraderna längst bak i lokalen. Och de lyckas! Trots att det är inte är en passande lokal för ett elvamannastark balkanband som kan få lokaler att gunga med rätt utrymme och större publik.

Själva innehållet i konserten känns inte som om det har förändrats särskilt mycket sedan sist jag såg dem, en hejdundrande konsert i Umeå Folkets hus för några år sedan.
De kör fortfarande höjdare som de, för den dansanta, synnerligen njutbara Mahalageasca och Mesecina, liksom den lite jobbiga Red Bula, som med sin tuffa attityd tar ner stämningen för en stund, speciellt som den har en refräng som inte riktigt går att förstå sig på: Red bull, sexy bull… Den här gången kommer det även med en rappad låt som känns lite malplacerad. Samtidigt är det ju varje bands fulla rätt att utvecklas och förnya sig åt det håll de finner nöjsamt. Såklart. Och det gäller att vara aktsam så man inte börjar yra om hur romsk musik SKA låta. Men det är inte utan att det är ljuvligast att lyssna och röra sig till de låtar som känns som bandets totala hemmaplan – då brasset spelar så att svetten lackar, dragspelet utnyttjas till fullo och den lilla el-violinen får känna de flesta av sina toner vibrera inom sig; och mannen med bastuban måste ta fram näsduken och badda pannan efter varje avklarad låt.

Det får bara inte börja gå på tomgång. Ösa för ösandet skull. Mahala Raï Banda lyckas med konststycket att spela gamla örhängen som om de inte alls var så gamla. Och det är i det snabba som de verkar trivas bäst. De långsammare låtarna har istället en tendens att tappa gnistan. Det blir aldrig som med den fantastiska drottningen av balkanmusiken, Esma Redžepova, som kan framföra även den allra mest smörigt smäktande balladen med en känsla som om det gällde liv och död.
Den som faller för Mahala Raï Bandas explosiva, ibland sentimentala musik har kanske redan öronslukat band som Fanfare Ciocărlia, Taraf de Haïdouks och Kočani Orkestar – alla del av samma tradition av brassbaserad romsk musik från länder som Makedonien och Rumänien. Flera av banden kommer till och med från samma lilla by: Zece Prăjini. Om inte, börja med Fanfare Ciocărlia!

Bandet blir inapplåderade flera gånger och måste köra extranummer trots att de nästan bönar om att slippa så utmattade som de måste vara. När de sista tonerna klingat ut och det inte verkar bli något mer drar sig den genomdansade publiken mot utgången. Flera stannar vid karafferna med vatten och klunkar så det står härliga till. En ung kvinna säger till sin vän:
– Det här är ju mycket bättre än att gå på gymmet!
Ute är det fortfarande ljummet, Valborgs-kylan har ännu inte slagit till och människor senkvällsflanerar på Götgatan som om det vore juni. Mannen som stod på knä och tiggde vid tunnelbanenedgången tidigare idag syns inte till, han kan ha varit rom. Han stod på knä för att det söderöver i Europa inte är tillåtet att stå upprätt och tigga, man måste visa sig helt skyddslös. Vad lagen säger om just detta här i Sverige vet jag inte men runt om i Europa kränks romernas mänskliga rättigheter dagligen på de mest förödmjukande och brutala sätt. Vi kan bjuda hit ett romskt band som Mahala Raï Banda för vår förströelse, men har vi tid att göra något för att situationen ska ändras för deras gelikar? Musik är fantastiskt för det bygger broar, vi måste bara se till att använda oss av dessa broar och gå steget längre så att det inte finns något som skiljer oss åt.

Text och foto: Emma Lundström
emma@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.