Lärarförbundet: Satsa på höjda lärarlöner

16 maj 2011

Intervju, Nyheter

År 2011 och 2012 förväntas kommunerna gå med ett överskott på 10,8 respektive 6,8 miljarder kronor. Nu menar Lärarförbundet att staten borde satsa dessa pengar på höjda lärarlöner. Pontus Haag, pressekreterare på Lärarförbundet, kommenterar.

I ett pressmeddelande från Lärarförbundet kan man läsa att ”Prognosen bekräftar att kommunerna lämnat den ekonomiska krisen bakom sig och att det nu råder en stark ekonomi. Läget är mer positivt nu än vad SKL ansåg för ett halvår sedan, då man räknade med betydligt lägre överskott. 2011 kommer även balanskravet att uppfyllas och det innebär budgetutrymme för att satsa på höjda lärarlöner ute i kommunerna”.
Enligt Lärarförbundet kommer inte balanskravet att uppfyllas under 2012 om man utgår från SKL:s prognos. Därför kräver Lärarförbundet att ”Staten måste ta ett ökat ansvar för skolan” och ”att statsbidragen ska räknas upp med skatteunderlaget”.
Pontus Haag, pressekreterare på Lärarförbundet, anser att läraryrket måste uppvärderas.

Varför ska staten satsa det ekonomiska överskottet i kommunerna just på höjda lärarlöner?
– Lärarförbundet har sagt att kommunerna har utrymme att satsa på lärarlöner när de går med överskott. Argumentet från kommunerna har tidigare varit att det saknats pengar, vilket det inte längre gör. Lärare är idag felaktigt lönesatta trots långa högskoleutbildningar. I jämförelse med yrken med lika långa utbildningar har lärare för låga löner.

Är det inte viktigt att mer pengar satsas på vård, skola och omsorg överhuvudtaget, i stället för att just lönerna för lärare höjs?
– Utbildning är en av grundbultarna i samhället och vill vi att de bäst lämpade ska undervisa våra barn måste lönerna upp. Idag väljer de bästa studenterna bort läraryrket på grund av låg lön och 80 000 lärare överväger att lämna yrket av samma skäl.

Varför behöver läraryrket uppvärderas?
– Att ge barn och ungdomar kunskap för resten livet är en av de viktigaste uppgifterna som finns och det ansvaret måste uppvärderas. Yrket måste också uppvärderas för att fler ska vilja bli lärare. Idag är det bara en förstahandssökande per plats till lärarutbildningen och det är en ohållbar situation.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.