Gala i Göteborg: hundratusen till Ship to Gaza!

17 maj 2011

Göteborg, Inrikes, Nyheter

Många fick vända i dörren vid Ship to Gazas fullsatta solidaritetsgala på Folkteatern i Göteborg på tisdagkvällen. Hög stämning, många kända artister och ett rejält ekonomiskt tillskott till den nya frihetsflottilj som seglar mot Gaza i midsommar

Ann Ighe, talesperson för Ship to Gaza-kampanjen i Sverige, inledde galan med ett tal där hon brännmärkte den politik som stänger in Gazas befolkning i en sorts fängelse där de saknar verkliga mänskliga rättigheter. Men blockaden ska brytas, manade hon och berättade om den nya internationella fartygsflottilj som seglar mot Gaza i midsommar

 – Vi kommer med stöd, vi kommer med last, vi kommer med cement, sade Ighe. Och underströk sedan vad Ship to Gaza-flottiljen inte har med sig

 – Vi kommer utan vapen. Vi kommer obeväpnade men med internationell solidaritet i lasten, sade Ann Ighe och fick stora applåder

En bred parad av artister framträdde: palestinsk folkmusik av Koffia, trumorkestern Kiriyaka, komikerna Claes Eriksson och Claes Malmberg, med flera. Strax före paus äntrade det klassiska proggrockbandet Nationalteatern scenen under göteborgspublikens ovationer. Till ett lika nygammalt som karaktäristiskt rock-komp introducerade Hans Mosesson (jo, det är ”ICA-Stig” i tevereklamen…) en av de snart fyrtio år gamla hitlåtarna; ”Jag vill tillägna den här låten till Netanyahu, bosättarna och andra ockupanter”:

 – Lägg av!

Alla artister ställde upp gratis, liksom Folkteatern som ställde sin lokal och personal till förfogande. I pausen summerade programansvarig Dennis Halvorsson från Ship to Gaza-arrangörerna belåtet kvällens intäkter till närmare hundratusen kronor. Bredvid honom stod en inte mindre nöjd Joakim Ramberg, fraktansvarig för den svenska fartygsflottiljen

 – Det kan bli tvåhundra ton cement till Gaza-borna 

Text och foto: Björn Rönnblad   

                                                                                                                                               

 “ICA-Stig” rockade röven av ockupationsmakten

                        – Nu bryter vi blockaden, sade Ann Ighe                                                                      

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.