Fotbollsfest för miljarder

30 maj 2011

Nyheter

Den årliga fotbollsfesten har kommit till sitt slut. Den historiska Champions League-pokalen ska nu lyftas mot skyarna. Kampen står mellan Barcelona och Manchester United. Och miljarder kommer att följa finalen…

På lördag smäller det! Ögonblicket som hela fotbollsvärlden ivrigt väntat på är äntligen här. På Englands nationalarena Wembley i London ska Europas främsta lag koras, det handlar alltså om Champions League-finalen i fotboll där de två gigantiska och anrika klubbarna FC Barcelona och Manchester United FC ska göra upp om den åtråvärda titeln som mästare i Europa.

Det är mycket som står på spel i mötet mellan de två giganterna, båda lagen har redan lyckats ta hem ligasegern i respektive liga. I den spanska ligan har Barcelona fram till de sista omgångarna varit i en jämn kamp med ärkerivalen Real Madrid men till slut lyckats dra det längsta strået och därmed säkrat ligatiteln.
För Manchester United har vägen fram till det engelska ligaguldet inte varit lika besvärlig. Laget har under större delen av säsongen befunnit sig högst upp i toppen av tabellen och motståndarlagen har hela tiden fått jaga ikapp de stora poängmarginalerna. Chelsea hade dock chansen att ställa till det för Manchester United med två omgångar kvar att spela. Men 1-1 borta mot Blackburn Rovers räckte för att klubben skulle lyckas säkra sin 19:e ligatitel och därmed passera Liverpool som den klubb som vunnit flest engelska ligatitlar.

Att Champions League-finalen spelas på Wembley har även en stor historisk betydelse för de båda klubbarna. Det är nämligen så att klubbarna vunnit sin första Champions League-titel på just denna arena. Totalt har klubbarna lyckats stå som vinnare tre gånger vardera och nu jagar de alltså sin fjärde titel i turneringen. Även lag som Ajax och Bayern München har lyckats kamma hem titeln tre gånger vardera. Liverpool, Real Madrid och Milan står som ledare med sina fyra titlar vardera i bagaget.

Det har endast gått drygt två år sedan lagen senast drabbades samman i en Champions League-final och då resulterade det i en spansk triumf. Barcelona lyckades då besegra Manchester United med 2-0, och målskyttar den matchen var Samuel Eto’o och Leonel Messi. Messi som även idag återfinns i laget och räknas vara lagets kanske absolut bästa spelare är definitivt den spelare som hyser störst oro hos motståndarlaget.
Med tanke på säsongens facit är detta ingen tillfällighet. Han har redan mäktat med hela 50 mål för sin klubb och även lyckats hamna i historieböckerna som den förste spelaren inom spansk fotboll att göra 50 mål inom loppet av en och samma säsong. Enligt Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson finns det ytterligare hot som hans spelare bör se upp för.
– Vi måste hitta en lösning för att stoppa den fantastiska trion i Xavi, Iniesta och Messi, säger han.
Trots Barcelonas stora stjärnspelare ser dock tränare Pep Guardiola motståndarlaget som favoriter inför det kommande mötet.
– Jag ser det snarare som en fördel än en nackdel att ha förlorat för två år sedan. För oss som vann kan det leda till förvirring, säger han enligt spanska tidningen Marca.

Vägen fram till finalen har för Manchester United varit ganska spikrak. Laget är fram till finalen obesegrat i turneringen och de har bland annat lyckats slå ut lag som Chelsea och Olympique Marseille. Även Barcelona har haft en hyfsat behaglig väg fram till finalen men laget har dock hunnit med en förlust, 2-1 på bortaplan mot Arsenal. Laget lyckades dock vända på steken och i returmötet vinna med 3-1, alltså var Arsenal utslaget. De mest minnesvärda matcherna i turneringen för Barcelona har än så länge varit semifinalmötena mot ärkerivalen Real Madrid. Barcelona vann det första mötet med 2-0 och spelade i returmötet till sig ett oavgjort resultat, vilket räckte för vidare avancemang till finalen.

Finalen avgörs alltså nu på lördag den 28 maj på Wembley stadium i London och det är dags för den 56:e upplagan av den europeiska cupen (19:e med nuvarande namnet UEFA Champions League) att kora en vinnare. Wembley stadium som har en publikkapacitet på 90 000 åskådare beräknas ta emot cirka 86 000 åskådare under finaldagen. Förväntningarna är höga runt om i världen och det väntas bli en oförglömlig fotbollsfest.

Text: Saliou Sall

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.