Brevbärarna har mest övertid inom LO: Nu växer protesterna

13 maj 2011

Inrikes, Nyheter

Vi är inga maskiner – vi är människor!
Det är budskapet från brevbäraraktionen inför lördagens demonstration i Stockholm.

Gruvarbetarstrejken vintern 1969-1970 hade ett övergripande budskap om att strejken handlade om något mer än auktoritära ledarskapteser och löner. Den handlade ytterst om, som det formulerades den dramatiska vintern: ”Det handlar om människovärdet.”
Historien går oftast inte igen. Men brevbäraraktionen som kallar till demonstration klockan 13.00 vid Slussen i Stockholm har samma anslag som då: ”Vi har fått nog nu! Vi är inte maskiner – vi är människor.
Situationen för brevbärarna på posten är minst sagt kaotisk. Mer stress, mer slit, orimlig arbetsbörda, mer och mer övertid…
I en undersökning som genomfördes av tidningen Du & Jobbet och Statistiska Centralbyrån för något år sedan framgår att brevbärarna är den yrkesgrupp inom LO-facken som arbetar mest övertid. 27,5 procent av brevbärarna uppgav att de arbetade övertid varje vecka. Övertiden för brevbärarna ökade med 14,2 procentenheter – att jämföra med 1,2 procents ökning för andra grupper.
Nisse Carlén är nu pensionär efter 35 år som brevbärare och stöder givetvis efter förmåga brevbäraraktionen, även om han betonar att ”Det är ni som ställer kraven. Det är ni som jobbar”, efter att varit på möte med yngre brevbärare.

Hinner inte med
Nisse Carlén skickar över mängder av material som visar att brevbärarnas situation i Stockholm inte är unik. I Göteborg sjösätts nu ett liknade initiativ som det i Stockholm.
Några nedslag i Jönköping rapportades i lokalpressen redan in-nan jul om brevbärare som mådde dåligt. Hårda arbetsförhållanden på grund av ohållbara körscheman har inneburit mycket övertid med sjukskrivningar som följd.
I Falköping samma sak, i Mölndal brevbärare som inte hinner med, i Östersund uppgavs i vintras att brevbärarnas situation är ansträngd efter Postens nedskärningar.
Svaret från Postens ledning blir ett goddag yxskaft: ”Det är vinterns fel”.
Ett uttalande som sågas med knäna av de lokala fackliga företrädarna för brevbärarnas fackliga organisation med orden ”det är skrattretande det han säger egentligen. Det var lika kallt förra vintern. Vi känner alltid av vintern här uppe”.
Så går en tunn tråd mellan gruvarbetarstrejken då och brevbärarnas demonstration på lördag: det handlar ytterst om att människovärde är mycket viktigare än Postens lednings ständiga jagande efter penningvärde.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.