Brevbäraraktionen är här!

23 maj 2011

Fokus

”Postisar nu tar vi strid – ned med stress och övertid”.
Det var ett av slagorden när omkring 250 brevbärare och sympatisörer demonstrerade på Stockholms söders gator.

Missnöjet bland brevbärarna över deras arbetssituation med stress, övertid, utslitning är inte av dagens datum.
Tvärtom har det vuxit fram år efter år. Det är en del av bakgrunden till att Brevbäraraktionen vuxit fram under de senaste månaderna.
I lördags var det dags att demonstrera den ilska många brevbärare känner. Omkring 250 deltagare, huvudsakligen brevbärare och postanställda i något så pass ovanligt nu för tiden som en arbetardemonstration från Slussen till Medborgarplatsen på Stockholms söder.
”Vilken protest det blev … Stämningen gick att ta på. Ilska, allvar, kampvilja och glädje”, skriver Brevbärarbloggen på sin hemsida och konstaterar att många stockholmare visade sitt stöd genom att göra tummen upp och heja.
Demonstrationen längs Götgatan - foto Sven Jinton
Talkörerna var flera och uttryckte tydligt vad demonstrationen handlade om.
”Postisar nu tar vi strid – ned med stress och övertid”
”Vi kan inte längre vänta – facken måste börja kämpa”.
”Vi är människor – inte maskiner”.
Talarna var flera, först vid samlingen vid Slussen.
Gunnar Westin, en av aktivisterna från Brevbäraktionen och till vardags brevbärare i Skärholmen, tog tillfället i akt och påminde om att denna lördag var det 80 år sedan arbetarmorden i Ådalen. Han betonade att det bästa sättet att minnas de fem som fick sätta livet till för militärens kulor i Lunde var att följa deras exempel och agera kollektivt och kämpa för våra gemensamma intressen.
Dessutom framförde Gunnar Westin Brevbäraraktionens solidaritet med de 80 terminalarbetarna i Tomteboda i Stockholm.
Men det fanns flera.
Nils Carlén, brevbärare i över 30 år och nu pensionär och en av dem som stöder Brevbäraraktionen.
Jens-Hugo Nyberg, brevbärare på Södermalm, uppmanade bland annat de fackliga organisationerna att ta strid och bryta den tillbakagång som pågått under så många år.
När demonstrationen ringlat sig nerför Götgatan mot Medborgarplatsen var det dags för ett avslutande möte och ytterligare några tal.
Frances Tuuloskorpi, facklig kämpe sedan många år tillbaka, betonade bland annat att ”rörelsen bakifrån flyttar fram hela kollektivet”.
Från Norra Stationsgatans kontor kommer brevbäraren Roger Huselius som tog upp en aspekt på brevbärarnas arbetssituation, med tilltagande tendenser av bland annat övervakning av de anställda.

Sist på banan denna lördag var en aktivist i Stockholms Antirasistiska Kulturförening (Stark), Giglia Beccera, som i sitt anförande sa att det som ”vi brevbärare gör är viktigt för kampen mot rasismen, eftersom den enhet vi bygger när vi arbetare tillsammans organiserar oss innebär ett slag mot krafter som försöker ställa människor mot varandra”, rapporterar brevbärarbloggen.
En lördag eftermiddag i Stockholm var över.
80 år efter Ådalen och i dagens iskalla nyliberala vindar med en hårt trängd arbetar­rörelse visar Brevbäraraktionen – på den korta tid som den funnits – på den väg de fackliga organisationerna måste gå om de ska ha en chans att mota kapitalet i grind.

Läs mer på brevbärarbloggen

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.