Sannfinländarna: en uppstickare i raketfart

18 april 2011

Kommentar, Nyheter

I Finland, liksom i Sverige och andra europeiska länder, växer högerpopulisterna i allt snabbare takt
Finland går i helgen till val.
Mycket pekar på att de nationalistiska och främlingsfientliga Sannfinländarna blir en del i en kommande samlingsregering.
Den nuvarande finländska regeringen är idag en samlingsregering bestående av Centern, Samlingspartiet (moderaterna systerparti), De Gröna och Svenska folkpartiet.
Oppositionen utgörs av Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Kristdemokraterna och den nya uppstickaren Sannfinländarna.
De sistnämnda är ett parti som är starkt nationalistiskt, invandrarfientligt och EMU-motståndare. Partiet har sitt ursprung i det högerpopulistiska Landsbygdspartiet. Sannfinländarna har seglat upp som en raket på den finska politiska himlen. En procent av rösterna i valet 1999, 1,6 procent i valet 2003 och 4,1 procent i valet 2007.
I de senaste opinionsmätningarna inför helgens val ligger Sannfinländarna och pendlar mellan 16 och 18 procent, och håller den medvinden i sig även på valdagen finns det mycket som talar för att sannfinländarna blir en del av ett kommande regeringsunderlag.

Sannfinländarna leds av Timo Soinis som i media beskrivs som en stenhård EMU-motståndare. Om partiet skriver Expressens Erik Erfors 10 april bland annat att ”i Soinis parti finns det gott om osäkrade rasister; en lokalpolitiker har på Facebook dödshotat migrationsminister Astrid Thors från Svenska Folkpartiet. En annan sannfinländare är dömd för att ha kallat islam ”en pedofilreligion”.
Jan Sundberg, professor vid Helsingfors universitet, betonar 5 april i Sydsvenska Dagbladet att Sannfinländarna inte är ett nazistiskt parti, men ser ändå beröringspunkter.
– De tycker att födelsetalen är för låga, men att problemet inte ska lösas med hjälp av invandring. Det skulle vara ett hot mot den äktfinska kulturen, menar de. I stället vill de att unga inte ska studera så länge, utan föda fler barn. Deras familjepolitik innehåller lite samma retorik som nazistpartiets tidning Völkischer Beobachter på 1930-talet, säger Jan Sandberg.
I artikeln i Sydsvenska Dagbladet framhålls att Sannfinländarna har mycket gemensamt med Sverigedemokraterna. Men det finns också skillnader. En sådan är att Sannfinländarna med förkärlek använder ordet ekonomisk rättvisa.
– De har nästan ett gammaldags socialdemokratiskt program. De talar om välfärdssamhället, om att man ska ta hand om de sjuka och om pensionärerna. Och till skillnad från socialdemokraterna når de ut med sitt program, säger Jan Sundberg.

En annan sak som gynnar Sannfinländarna är att Finlands politiker varit indragna i diverse korruptionsskandaler, vilket i sin tur spätt på ett redan stort politikerförakt. Dessutom har den finska traditionen av olika samlingsregeringar inneburit att många inte ser någon skillnad på de olika politiska partierna, utan de framstår som en samling gråa katter för väljarna. Något som bekräftas: enligt ett opinionsinstitut tror 30 procent av den finska befolkningen att det stora oppositionspartiet socialdemokraterna sitter i regeringen
Jan Sundberg betonar att trots denna politiska brygd är det framför allt en sak som ligger bakom Sannfinländarnas framgångar. Globaliseringen och EU-projektet.
– På 1990-talet försvann Sovjetunionen. Finland blev EU-medlem. Det var en stor sak. Finland blev på ett tydligt sätt en del av västvärlden. Nokia steg upp som en Messias, euron kom av bara farten, det gick bra för pappersindustrin. Allt det här har nu brakat ihop. Långt över en halv miljon människor lever under ganska besvärliga ekonomiska förhållanden. Där finns det grogrund för missnöje, säger Jan Sundberg.

Sannfinländarnas framgångar följer därmed i mångt och mycket andra högerextremistiska europeiska partiers framgångar under senare år. I frånvaron av en stark och kämpande socialistisk arbetarrörelse vänder sig många väljare som fått betala för nyliberalismen kraschlandning i brist på alternativ högerut.
En trend som nu Sannfinländarna i Sveriges östra grannland ser ut att bekräfta i och med helgens val.

Kjell Pettersson

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.