Rosa Luxemburgs samlade verk

18 april 2011

Konst, Kultur, Kulturkrönika

Den första kompletta utgåvan, 140 år efter Luxemburgs födelse.


I år är det 140 år sedan den polsk-tyska socialisten och feministen Rosa Luxemburg föddes 1871, och nu kommer också den första kompletta utgåvan av hennes samlade verk, med flera texter som tidigare aldrig har publicerats. The Complete Works of Rosa Luxemburg ges ut i 14 planerade volymer med samtliga av hennes texter på tyska, polska, ryska och jiddisch i nyöversättning till engelska. Det inkluderar också tidigare okända texter som upptäckts i de östeuropeiska arkiven efter Sovjetunionens upplösning, och sånt som tidigare censurerades av stalinisterna.
Att läsa Rosa Luxemburgs samlade verk i kronologisk ordning innebär framför allt en möjlighet att följa hennes egen politiska utveckling. Lösryckta skrifter kan annars ge en missvisande bild av Luxemburg, som hennes kritik mot Lenin och de ryska kommunisternas metoder vid revolutionen 1917, när hon själv fortfarande var socialdemokrat. Men två år senare skulle hon tillsammans med Karl Liebknecht grunda det tyska kommunistpartiet 1919. De båda mördades sedan samma år av de högerextrema frikårerna tillsammans med tusentals tyska arbetare när deras revolution krossades med brutalt våld av borgarna med socialdemokraternas goda minne.
Den första volymen av Luxemburgs samlade verk kom i början av mars och innehåller 190 av hennes brev till bland andra Karl Liebknecht, Leo Jogiches, Karl Kautsky och Clara Zetkin. Samlingen ges ut av det lilla brittisk-amerikanska vänsterförlaget Verso i samarbete med Rosa-Luxemburg-Stiftung i Berlin. Verso är annars kanske mest kända för att ge ut Slavoj Zizeks böcker.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.