Regeringen försöker ta luften ur Påskuppropet

25 april 2011

Inrikes, Politik

Annandag påsk är dagen för det stora Påskuppropet. Upprördheten, ilskan och bredden i uppropet är inte att ta fel på. Och strax före påsk meddelade regeringen att vissa förändringar skulle göras i systemet.

”Ministerns skenmanöver lurar ingen” är rubriken på ett inlägg på Svenska Dagbladet Brännpunkt. Socialförsäkringsminister Ulf Kristensson kommer med en ”obetydlig justering” skriver representanter för Påskuppropet, Gemensam Välfärd, Slussa, Cancerhjälpen, Resurs och Aktionsgrupper för de sjukförsäkrades rätt.
”Bland annat hoppas man troligen skapa osäkerhet inför det nära förestående Påskuppropet mot utförsäkringarna”, skriver man och påpekar att ”regeringen missat själva grundproblemet: att 100 000 sjuka människor kastas ut från den trygghetsförsäkring de betalat in till.”
”Vi kräver stopp av utförsäkringarna nu! Regerinens skenmanöver har snarast ökat anledningen att delta i Påskuppropet på annandagen den 25 april”, avslutas artikeln.
In i det sista anmäler sig nya: 18 april meddelar fackförbundet Unionen att de ansluter sig, som redan LO och Seko och många andra har gjort. De gick ut till sina medlemmar i förra veckan. Cancerhjälpen anslöt sig, Svenska Fibromyalgiförbundet anslöt sig:
”Sveriges Fibromyalgiförbund ställer sig bakom Påskuppropets uppmaning att stoppa utförsäkringarna och vi hoppas att våra lokala föreningar ute i landet kan ansluta sig till de aktiviteter som kommer att genomföras den 25 april.”
Alla varningar för följderna som Saco, Riksrevisionen, Statskontoret, PTK, LO, Försäkringskassan, Karolinska Institutet, Sveriges läkarförbund, Arbetsmiljöverket, Statens folkhälsoinstitut, Försäkringsförbundet, TCO och många fler gick ut med innan de nya reglerna började gälla 1 juli 2008 visade sig stämma.
Och sedan protesterade diakonerna. Sveriges kristna råd med 27 medlemskyrkor bland lutherska, katolska, frikyrkliga och ortodoxa kyrkor skrev brev till regeringen. Läkare har protesterat, LO och Seko stödde uppropet. Gemensam välfärd och en rad patientorganisationer stödde uppropet.
En del borgerliga politiker, bland annat kristdemokraten och landstingspolitikern Chatrine Pålsson Ahlgren, erkände att det hade blivit fel:
– Jag tycker att det är den värsta blundern som vi har gjort.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.