Lagförslag om förbud mot strejker och demonstrationer

11 april 2011

Nyheter, Utrikes

För ungefär en månad sedan lyckades folkliga massprotester i Egypten störta en diktator, nu vill landets nya regering genom ett lagförslag kriminalisera vissa former av strejker och demonstrationer. I fredags hölls stora protester runt om i landet och folket samlades åter på Tahrir.

De fredliga protesterna har blivit ett signum för den egyptiska revolutionen. Det var dessa protester som ledde till att landets styre byttes ut. Därför kom det som ett slag i ansiktet på folket att det nya styret nu vill inrätta en lag som i praktiken skulle komma att innebära att mötesfriheten inskränks drastiskt i landet. Lagen kan ge upp till ett års fängelse och ruinerande böter för den som deltar eller instiftar en strejk eller protest.
Anledningen menar man är att skydda Egyptens säkerhet och ekonomi. Precis som människorättsorganisationen Amnesty skriver är det samma argument som användes för att förtrycka folket i 30 år.

Övergrepp
Amnesty rapporterar också om militära övergrepp, tortyr och fängslande av demonstranter. Istället för att främja den rörelse som skapat förändring kväser militären de folkliga protesterna. Men folket låter sig inte tystas. Bland annat reser sig de egyptiska arbetarnas nya facklig organisation (EFITU) mot att arbetarna inte längre ska få protestera mot förtrycket som innebär att de lever på svältlöner. De menar att det är ett försök att kväva den demokratiska revolutionen och hindra uppbyggandet av ett civilt samhälle i Egypten.
Den oberoende fackföreningsrörelsen, CTUWS, säger i ett pressmeddelande från den 24 mars att arbetarna har kämpat under många år för rätten att strejka, något de inte tänker ge upp nu. De kräver att armérådet inte erkänner lagförslaget.
Kritiken mot förslaget har också blossar upp på Facebook, Twitter och andra sociala medier. Unga aktivister som deltagit i revolutionen kallar det för ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vissa tycker till och med att den nya regeringen är mer förtryckande än den som leddes av Hosni Mubarak.

Protester
Det har hållits flera protester i samband med lagförslaget och justitieministern, Ahmed El-Guindy, sade på en presskonferens den 27 mars att regeringen tror på rätten att protestera så länge det inte stör arbetet, skapar kaos och genomförs på lagligt sätt.
Inför fredagen i förra veckan uppmanade 25 januarirörelsen till en One million march under namnet ”Rädda revolutionen” med krav på att stoppa lagförslaget och på att de återstående kraven från revolutionens lista ska uppfyllas, bland annat att civila fångar släpps från militära fängelser, att undantagstillståndet upphör och att Hosni Mubarak och hans anhängare ska ställas inför rätta och att pengarna de stulit från folket ska återlämnas.
Tidningarna rapporterade om tiotusentals demonstranter på Tahrirtorget under fredagen. Även om det inte blev en miljon människor på torget signalerade man för militären att revolutionen pågår. Muslimska brödraskapet deltog inte i protesterna.

Text och foto:
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.