Arbetarna sänkte sina löner – cheferna höjde sina löner

11 april 2011

Inrikes, Notiser, Nyheter

När den ekonomiska krisen var som djupast tecknade IF Metalls innersta cirkel ett så kallat krisavtal med motparten Teknikarbetsgivarna.
Avtalet innebar i korthet att Metalltoppen öppnade dörren för de lokala klubbarna om avtal som innebar att metallarna gick ner i lön och arbetstid ett antal månader. De lokala klubbarna hamnade i ett strypkoppel där de tvingades att välja mellan uppsägningar eller skriva under krisavtal. Nu är den värsta ekonomiska krisen över. Och nu visar det sig att medan arbetarna sänkte sina löner så höjde direktörerna sina löner på flera arbetsplatser där det tecknades krisavtal.
Ett sådant företag är Ålö Maskiner utanför Umeå. Där gick IF Metallklubben med på sänkta löner och sänkt arbetstid under tre månader våren 2009.
Samma år ökade vd:n Olle Pehrsson vid Ålö sin lön med drygt en miljon kronor eller 48 procent, uppger www.dagensarbete.se
– Jag är arg. Jag kan knappt prata om det. Det är helt jävla ovärdigt. Hur tänker de egentligen, frågar sig Nils Göthe, IF Metallordförande, vid Ålö Maskiner.
KP

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.