”Dags att återreglera Vattenfall”

18 april 2011

Nyheter

61,7 miljoner i pension till Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson. Tre tyska chefer i samma statliga koncern får dela på 90 miljarder kronor.
En näringsminister som har gått under jorden och vägrar att kommentera skandalen. Skandal att svenska elkonsumenter ska betala tyska fallskärmar tycker den fackliga organisationen Seko.

År efter år håller kartellen – de som i stort sett har monopol på den svenska elmarknaden, Eon, Sydkraft och Vattenfall – svenska elkonsumenter i ett järngrepp med sina skyhöga priser.
Den svenska högerregeringen som gjort stort nummer av sitt skatteavdrag, som tycks vara svaret på alla politiska frågor, kan nu konstatera att den största delen av avdraget är uppätet av de skenande elpriserna.
Dessutom har det den senaste tiden kommit nya avslöjanden om statliga Vattenfalls fallskärms- och pensionsexcesser.
90 miljoner i fallskärmar att dela på för tre av Vattenfalls tyska chefer. Uppgifter i Aftonbladet hävdar att det inte stannar där. Utan det handlar om 135 miljoner i plåster på såren för fem sparkade chefer.
Dessutom en fallskärm till Vattenfalls förre koncernchef Lars G Josefsson på 12 miljoner kronor. Ett belopp som han nu tydligen enligt regeringen ska betala tillbaka
Det har säkert Josefsson råd med. Hans pensionsavtal uppgår till 61,7 miljoner kronor. Fram till att han fyller 65 år får han 5,7 miljoner i pension om året. Därefter 2,6 miljoner årligen tills han fyller 76 år.

Gått under jorden
– Det är motbjudande hur man från regeringens sida gång på gång, kan låta dessa bonusar och fallskärmar slinka igenom och samtidigt tillåts elpriserna stiga i höjden, 81 procent på tio år. Samtidigt förstår jag inte hur finansmarknadsminister Peter Norman kan påstå att han inte kände till dessa överenskommelser. Har han och näringsminister ingen kommunikation, frågar sig Janne Rudén, förbundsordförande i Seko, i ett pressmeddelande.
Efter valet har Peter Norman ansvaret för de statliga företagen som förut sorterade under Maud Olofssons näringsdepartement.
Maud Olofsson har för övrigt gått under jorden och vägrar kommentera Vattenfalls svindlande affärer.
Hela hanteringen med fallskärmar, såväl tyska som Josefssons svenska, har anmälts till KU. Först av miljöpartiet som anmält regeringen till konstitutionsutskottet för de tyska fallskärmarna.
Lars Johansson (S) har också lämnat in en KU-anmälan.
– Vi gör nu en anmälan om affären med Lars G Josefssons fallskärm. Vi vill veta i vilken utsträckning regeringen var inblandad. Ytterst handlar det om Maud Olofssons agerande.
Sekos förbundsordförande Janne Rudén konstaterar att ”våra medlemmars löner ska pressas och elpriserna stiger i höjden. Det är skandal att svenska elkonsumenter och de anställda ska betala för svindyra tyska fallskärmar”.
Seko anser att det är dags att återreglera elmarknaden.
– Den så kallade elmarknaden har precis som järnvägsmarknaden spårat ut totalt. Det är dags att återreglera och återta initiativet och styrningen av samhällsägda Vattenfall, säger Rudén.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.