Ungdomar demonstrerade på Mynttorget

21 mars 2011

Inrikes, Intervju, Nyheter

”Det finns massor av jobb som behöver göras. Om bara politikerna ville skulle vi inte behöva ha någon ungdomsarbetslöshet och då skulle heller inte arbetsgivarna kunna utnyttja unga hur som helst.” Uttalandet kommer från facebooksidan ”Jobb till unga nu” och görs av Sarah Daaboul, en av initiativtagarna till en manifestation mot ungdomsarbetslöshet som hölls utanför riksdagen, på Mynttorget 2 mars.

Efter SVT:s Dokument Inifråns avslöjanden om villkoren för unga på arbetsmarknaden, organiserade elever från folkhögskolan Kungsholmens utbildningscentrum en manifestation på Mynttorget onsdag 2 mars. Flera av ungdomarna som deltog i programmet där de berättade om ovärdiga och ojusta förhållanden på arbetsplatser som McDonalds och Lidl, var på plats utanför riksdagen.
En av talarna var den miljöpartistiske politikern Gustav Fridolin, som bland annat skrivit boken Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation. Han menar att ungdomsarbetslösheten är en fråga som angår oss alla. Internationalen fick en intervju med den unga MP-politikern.

Vem stod bakom manifestationen på Mynttorget?
– Det var ungdomarna själva. Jag blev inblandad eftersom jag varit Sarah Daabouls lärare på folkhögskolan Kungsholmens utbildningscentrum.

Vad var syftet med manifestationen?
– Syftet var att uppmärksamma ungdomsarbetslösheten och de dåliga villkoren för unga på arbetsmarknaden som föds ur att så många unga stängs ute.

Vad är det för slags politik du efterlyser som kan förändra jobbsituationen för de unga?
– En viktig del är att våga satsa för framtiden. Det finns mycket jobb som behöver göras – vi behöver fler vuxna i skolan och fler händer i omsorgen. Vi behöver lägga järnvägsräls och rusta upp miljonprogrammens bostäder. Med investeringar som ger jobb, kan man också förbättra villkoren för alla på arbetsmarknaden.

Har ni fått några reaktioner på ert agerande?
– Ja, riksdagen kommer i morgon hålla en särskild debatt om arbetslösheten, och då får vi möjlighet att återigen lyfta kraven som de unga förde fram igår!
Riksdagsdebatten om arbetsmarknadspolitiken som Gustav Fridolin nämner i intervjun hölls fredag 11 mars (efter intervjun). Internationalen har vid denna tidnings pressläggning inte lyckats få fram någon information om huruvida debatten fått eller kommer att få någon effekt på de ungas arbetssituation.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.