Sveriges kvinnor fick betala – dags att säga ifrån

07 mars 2011

Ledarkrönika

Mellan 1991 och 1994 körde regeringen Bildt tillsammans med kronspekulerande storbolag svensk ekonomi i botten.
I september 1994 vann socialdemokratin valet. Året efter valdes Göran Persson till partiledare och blev statsminister.
Budgetsaneringens tid var här.

Uppdraget att städa upp efter den borgerliga röran gick i första hand till kvinnorna inom den gemensamma sektorn. Kvinnorna som bar och bär upp det som idag finns kvar av välfärden drabbades av brutala nedskärningar. Redan tungt arbetsbelastade kvinnor fick på grund av saneringspolitiken göra åtta händers arbete på fyra händer.

Resultatet av detta blev att ett ökat antal förtidspensionerades, och sjukskrivningarna ökade på grund av ökande arbetsuppgifter.
Redan hårt brända kvinnor blev mer eller mindre vidbrända.

Under samma period startade privatiseringsdriven på allvar. Vinst gick före välfärd. Ett stort antal diversehandlare såg nu möjligheten att tjäna pengar på tjänster på nödvändigheter som tidigare skötts av det offentliga. Och pengar tjänade de på att dra ner personalen ytterligare.
Politikerna – oavsett om de var socialdemokrater eller borgerliga – höll de vanliga festtalen. ”Kvinnor kan”, ”Halva makten – hela lönen” fanfarades ut med jämna mellan rum.
Men i sak har ingenting hänt.

Kvinnor som arbetar med barn, sjuka, gamla… tjänar fortfarande mindre är männen.
Rätten till heltid har ersatts av deltidsanställningar och ett nystan av otrygga anställningar.
Anställningar som den som nyligen uppmärksammades på Mc Donalds där en ung kvinna fick det ”hedersamma uppdraget ” att göra rent på toaletten med en tandborste.
När detta skrivs rapporteras om att ”svensk ekonomi växer så att det knakar”. Tillväxten under det senaste kvartalet hamnade på rekordhöga 7,3 procent.
För kvinnorna som bär upp hela omsorgssektorn har detta ingen betydelse.

De är dömda att fortfarande stå på tillväxt och återigen lyssna till meningslösa politikerglosor om ökad jämlikhet, lika lön och samma rättigheter som männen.

De som vill att dessa självklarheter ska bli verklighet demonstrerar den 8 mars.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.