Reinfeldt ”en patetisk liten grinolle”

28 mars 2011

Inrikes, Nyheter

En majoritet i riksdagen har röstat för att sätta stopp för utförsäljningar av de statliga bolagen. Seko som organiserar 50 000 medlemmar i de olika bolagen ser beslutet som en seger ”för de egna medlemmarna, svenska folket och välfärden”.
Förra veckan gick alliansen på pumpen i tre olika omröstningar i riksdagen. Datalagringsfrågan, ett förbud mot transfetter i mat och inte minst ett stopp för utförsäljning av de statliga bolagen SBAB, Vattenfall, Posten Nordea och Telia Sonera.
Nederlaget för regeringen är givetvis en följd av att alliansen inte har egen majoritet i riksdagen och att Sverigedemokraterna valde att rösta med de ”rödgröna”.
Detta föll inte statsminister Reinfeldt på läppen och det var en påtagligt sur Reinfeldt som valde att kommentera nederlagen.
Expressens ledare söndagen 20 mars kommenterar Reinfeldts agerande så här:
”Förlusterna förvandlade honom från en samlad statsman till en patetisk liten grinolle. I flera intervjuer har han bölat om att de rödgröna partierna svek sina löften om att inte samarbeta med SD, genom att stå upp för sin egen politik. Det är oklart om statsministern även menar att han själv gjort sig skyldig till samarbete i de fall Sverigedemokraterna röstat med regeringen.”
Fakta om detta ger vid handen att sedan riksdagen öppnades i höstas efter valet har Sverigedemokraterna i nio fall av tio valt att rösta med alliansen.
Men om Reinfeldt beter sig som prinsen på ärten, finns det andra som är glada.
Sekofacket som organiserar 50 000 medlemmar i de berörda bolagen.
– Regeringen har fattat det enda riktiga beslutet. Ett fortsatt statligt ägande innebär, tvärtemot vad regeringen påstår, att vi tryggar behovet av fortsatta viktiga investeringar i välfärd och infrastruktur. Fler utförsäljningar hade varit en dålig affär för Sverige, och det budskapet har nu också politikerna förstått, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett pressmeddelande.
Seko kallar beslutet i riksdagen för ”en seger för medlemmarna, svenska folket och den gemensamma välfärden”.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.