Nätverket Kvinnokamp Mot Högern: ”Ett avstamp för kvinnokampen”

07 mars 2011

Nyheter

En av demonstrationerna som kommer att äga rum i Stockholm på kvinnodagen den åttonde mars anordnas av Nätverket Kvinnokamp Mot Högern.
Med tydliga paroller som ”Ingen profit på kvinnors kroppar” och ”Internationell kvinnosolidaritet” vill man sätta fokus på den i högersverige alltmer tynande jämställdhetstanken.

Elin Gauffin som var med och startade nätverket för en månad sen berättar att det består av socialister och kvinnoaktivister som anser att det blivit alldeles för tyst när det gäller kvinnokampen i förhållande till hur det rent faktiskt ser ut med jämställdheten.
– Man ser att inkomstgapet ökar, att sysselsättningsgapet ökar, att våldet mot kvinnor ökar, men det är alldeles tyst om det, säger Elin Gauffin, och fortsätter:
– Vi vill vara starten på en ny kämpande kvinnorörelse och vi hämtar inspiration och tar intryck av kvinnorörelsen i Nordafrika. Det som händer där visar ju att gamla könsroller inte är för evigt utan att de kan vändas uppochned när masskampen bryter ut.
Hon berättar att nätverket riktar in sig på högerpolitiken som är antifeministisk:
– Fjorton ministrar i regeringen vill inte kalla sig feminister och de för en politik som gynnar männen.

Elin Gauffin menar att nätverket tycker att det är viktigt att åttonde mars inte blir en jippodag utan att det blir ett avstamp för en kvinnokamp som behövs året om. Den 23 mars bjuder de in till ett uppföljningsmöte eftersom de vill ha en fortsättning på kampen.
Just den här demonstrationen tror hon inte kommer att bli så jättestor eftersom hon upplever att medvetenheten i de här frågorna har sjunkit tillbaka de senaste åren, vilket gör att folk stannar hemma istället för att gå ut på gator och torg:
– Jag har märkt av det när jag varit ute och kampanjat, säger hon men låter ändå hoppfull när hon avslutar:
– Det här får helt enkelt vara fröet, en början till någonting.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.