Katastrofval för Irlands regering – framgång för socialistisk vänster

07 mars 2011

Utrikes

Det irländska parlamentsvalet 25 februari blev ett katastrofval för den regering som lett landet in i den akuta kris som satt ett definitivt tvärstopp för den ”keltiska tigern”.

Högerpartiet Fianna Fail, som varit dominerande sedan man först kom till makten 1932, tappade nära två tredjedelar av sina röster och hamnar med sina 17 procent på tredje plats. Det irländska Gröna partiet, som ingått i högerregeringen, närmast utraderades och ser ut att förlora alla sina tidigare 7 mandat i parlamentet.
Valets stora segrare är det andra stora högerpartiet Fine Gael med 36 procent och det socialdemokratiska Labourpartiet med drygt 19 procent. Även det vänsternationalistiska Sinn Fein gick framåt och får ca 10 procent.

Vänsterframgång
Men nytt är att den socialistiska vänstern, den Förenade Vänsteralliansen, gjorde ett riktigt genombrott och får fem ledamöter i det nya parlamentet. Detta är en av de viktigaste parlamentariska framgångarna för socialistiska organisationer i Europa sedan 2003, då det Skotska Socialistpartiet fick sex mandat i det skotska parlamentet.
Vänsteralliansen består av Socialist Party, People Before Profit (en organisation som leds av Socialist Workers Party) och oberoende kandidater. Socialist Partys ledare Joe Higgins, som var den första av Vänsteralliansens kandidater att bli invald, sa i en intervju i irländsk TV att ”Vänsteralliansens framgångar kommer att betyda att den nya regeringen kommer att få en outtröttlig opposition till vänster, som aldrig kommer att svika sitt mandat från arbetare och arbetslösa”. Han utlovade också att Vänsteralliansen kan komma att grunda en helt ny, socialistisk rörelse.
Alla kommentatorer förväntar sig nu en koalitionsregering mellan Fine Gael och Labour, och en sådan kommer naturligtvis att ha en betryggande majoritet. Båda partierna är i stort sett överens med förlorarna i Fianna Fail om de drakoniska nedskärnings- och åtstramningsåtgärder som krävts av den europeiska centralbanken för att få det utlovade stödet. Den stora skillnaden är egentligen bara att man frånsäger sig något ansvar för krisen.

Jordbävning
Inte ens det vänsternationalistiska Sinn Fein, som trots att man säger sig vara emot åtstramningspolitiken, har presenterat ett verkligt alternativ.
Men den politiska jordbävning i Irland som valutgången är, och det enorma misstroende som irländarna visat den avgående regeringen, kommer också att ställa till stora problem för den nya regeringen. Bara Vänsteralliansen har aktivt drivit en kampanj för att bankernas förluster inte ska betalas av skattebetalarna, och för att de åtstramningar som kommer att genomföras bara spär på den ekonomiska och sociala krisen ytterligare. Även om fackföreningarna i praktiken lovat att sluta upp bakom den ”nödvändiga saneringspolitiken” är det en öppen fråga om arbetarna också kommer att göra det.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.