Hungriga byggnadsarbetare i Sollentuna bad om hjälp

28 mars 2011

Nyheter

”Grannar hjälp oss vi är slavar och vi är hungriga”. Det stod på ett plakat utanför en arbetsplats i Sollentuna där lettiska byggnadsarbetare arbetade.
Lönen var cirka 27 kronor i timmen.

För några veckor sedan framkom det att fem lettiska byggnadsarbetare jobbade på en arbetsplats i Sollentuna, några mil norr om Stockholm.
De fem var anställda av bemanningsföretaget SIA Renovatis och uthyrda till det svenska bolaget Renovatis.
Lönen de fem tjänade var 27 kronor i timmen. Arbetstiden 12 timmar om dagen under sex dagar i veckan.
För att belysa under vilka vidriga omständigheter de arbetade satte de upp en skylt utanför arbetsplatsen.
På den stod det: ”Grannar hjälp oss vi är slavar och vi är hungriga.”

Byggettan inkopplad
Efter detta nödanrop kopplades Byggettan i Stockholm in.
Tre av arbetarna är nu medlemmar i Byggnads. Byggettan krävde kollektivavtal vilket nu ger arbetarna cirka 167 kronor i timmen.
Detta innebär inte att det hela är över.
– En av arbetarna har sagts upp för att han talat med facket och det kommer vi att ha en förhandling om. Dessutom har några av arbetarna inte fått ut sina löner. Det kommer vi också att förhandla om, säger Christer Bengtzelius, ordförande i Byggettan, i ett pressmeddelande från Byggnads.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson är inte heller nådig i sin kritik mot regeringen.
– Nu får det vara nog! Nu har vi gjort vårt men vad gör regeringen åt problemet med utnyttjad arbetskraft i Sverige? frågar sig Torbjörn Johansson.
– Nu har vi från fackets sida i enskilda fall förhandlat fram kollektivavtal, men om regeringen i riksdagen driver igenom det förslag på lagreglering angående bemanningsdirektivet så skulle inga arbetare kunna utnyttjas. Det behövs en registrering av företag och arbetstagare som verkar i Sverige, istället för dagens alla nödanrop till facket. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström måste bekänna färg och visa om hon på allvar vill ge facket de verktyg som behövs för att motverka lönedumpning, säger Torbjörn Johansson.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.