Egypten: ”Vår revolution är inte över”

14 mars 2011

Nyheter, Utrikes

Förra veckan meddelade den Egyptiska federationen av oberoende fackföreningar att den hade bildats. Det berättar Yassin Gaber på english.ahram.org

Federationen hade arrangerat en konferens, ”Vad arbetarna vill ha ut av revolutionen”. Det handlar om den första oberoende fackliga federationen sedan 1957, då den dåvarande presidenten Gamal Abdel Nasser införde statskontrollerade fack, ETUF, skriver Yassin Gaber.
Den nya federationen bildades vid ett möte på Tahrirtorget 30 januari, och vid förra veckans möte fanns bland annat vårdanställda och lärarfack närvarande.
Fackledaren Kamal Abu Eita sade att den nya federationen uppmanade arbetarna att lämna ETUF och gå med i oberoende fack. En av de närvarande ledarna, Salah Abdel Salam, hävdade att arbetarrörelsen var för hela Egypten, för alla de 80 miljonerna. ”ETUF har sålt ut oss … vi måste bygga upp systemet igen och komma bort från den nuvarande korruptionen.”
En annan av ledarna sa att ”ETUF kollapsade när regimen kollapsade” och krävde att alla ETUFs papper och dokument måste bevaras så att de som anklagas för korruption kan ställas inför rätta.
De närvarande fackliga ledarna enades om att uppmana alla att bilda egna oberoende fack på jobbet – de behövde inte be ETUF om lov för detta.
Och Ahmed El-Sayyed, ordförande för de vårdanställda, sa:
– Vår revolution är inte över. Vi måste kämpa mot orättvisorna och korruptionen”
GK

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.