”Avveckla kärnkraften nu”

21 mars 2011

Inrikes, Intervju

– Vi ställer nu krav på den svenska regeringen att börja avveckla nu så att vi inte kommer i ett läge när vi brådstörtat måste stänga alla kärnkraftverk.
Det säger Eia Liljegren Palmaer, styrelsemedlem i FMKK (Folkkampanjen mot Kärnkraft Kärnvapen) angående händelserna i Japan efter jordskalvet förra veckan.

Det kraftigaste jordskalvet i Japans historia inträffade ute till havs, 38 mil nordöst om Tokyo, fredag 11 mars. Mer än 10 000 människor befaras ha omkommit till följd av katastrofen. Oron för jordskalvets och den efterföljande tsunamins påverkan på flera av landets kärnkraftverk är nu hög sedan flera explosioner inträffat, bland annat på kärnkraftverket Fukushima, 25 mil nordost om Tokyo.
Vad som hänt är att nedkylningssystemet skadats vilket medför en ökad risk för en härdsmälta. Internationalen intervjuar här Eia Liljegren Palmaer, från Folkkampanjen mot Kärnkraft Kärnvapen, för att få organisationens syn på det inträffade.

Hur reagerar FMKK (Folkkampanjen mot Kärnkraft Kärnvapen) på det som hänt i Japan?
– Vi ser på det med bestörtning, men inte med förvåning. Efter händelserna i Kashiwazaki- Kariwa i juli 2007 så vet vi att den japanska kärnkraften inte är jordbävningssäker. Vi ställer nu krav på den svenska regeringen att börja avveckla nu så att vi inte kommer i ett läge när vi brådstörtat måste stänga alla kärnkraftverk.

Hur ser FMKK på att man bygger kärnkraftverk i jordbävningsdrabbade områden?
– Det är rena vansinnet var än det byggs kärnkraft – människan klarar inte av dessa enorma, farliga anläggningar, och värst är det naturligtvis i jordbävningsdrabbade områden.

Skulle Japan kunna satsa mer på förnyelsebara energikällor som till exempel vindkraft?
– Om vi tar det aktuella läget så hade ju vindkraften också sopats bort, men det hade ju inte haft några strålningseffekter. Potentialen i ett high-tech-land som Japan att bygga ut de alternativa energikällorna är hur stor som helst. Men när alla pengar satsas på kärnkraft får alternativen stå tillbaka där som här. Mest skulle Japan tjäna på att spara el och att effektivisera.

Kommer det inträffade att ha någon väsentlig inverkan på opinionen angående kärnkraft världen över?
– O ja! I Tyskland till exempel kommer det att påverka delstatsvalet den 27 mars, i flera andra länder skall det göras noggranna undersökningar angående säkerheten och alla miljöorganisationer som jag känner till (och de är många!) går nu massivt ut med information.
Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.