Varför tiger Carl Bildt, Sven-Erik Österberg, Jimmie Åkesson…?

07 februari 2011

Inrikes, Kommentar, Nyheter

När det är protester mot förtryck och övergrepp i länder som Iran eller Vitryssland. Då tiger inte vår utrikesminister Carl Bildt. Nej, då blir det presskonferens och hans stämma vibrerar av indignation. Ilskan frustar fradga, och hans blogg ”Alla dessa dagar” glöder av vrede.

På Världsekonomiskt Forum i Davos hade han alla möjligheter i världen – att inför mer än tusen journalister – lämna ett tydligt avtryck. Ingenting kunde vara enklare. Han hade bara att säga att regimen Mubarak måste bort.
I stället samtalar han med en och annan svensk journalist och säger att Mubarak ”måste bli mer konkret”. Han efterlyser en ”tydligare reformagenda”. På sin blogg delger han sina läsare sin ”oro” och konstaterar att internet släckts ner. Men ingenting om att diktaturen ska störtas.
I Kairo, i Alexandria, i Suez och i Assuan samlas varje dag hundratusentals demonstranter. Under morgonen räknar de alla sina döda och försöker hjälpa alla som sårats. Men väljer ändå att okuvligt fortsätta sin kamp mot diktaturen. Det krav som genomsyrar alla proteströrelser är att Mubarak ska bort.
Men Bildt. Han tycker bara att Mubarak ska ”bli mer konkret”. I sak hånflinar han mot demokratin.
För övrigt. Varför är de ”rödgröna” mol tysta? Både när det gäller Tunisien och Egypten. Varför säger inte Sven-Erik Österberg något? Så att partiets medlemmar får reda på var han står i frågan. Inte ens Veronica Palm, som av sina anhängare i partiet uppfattas som vänster, kunde i Lördagsintervjun i lördags, trots upprepade frågor, rakt på sak svara att Mubarak ska störtas.
Var det bara Olof Palme som kunde tala med ljungeld om ”diktaturens kreatur”? Är den ”internationella solidariteten” bara något för historieböckerna? Varför säger inte Sverigedemokraterna något? Klarar inte Jimmie Åkesson av att se hur ”vanliga muslimer” kämpar för att störta sina förtryckare? Är det så att den egna fantombilden av att alla araber är jihadkrigare pulvriserats av den massrörelse för demokrati och frihet som dag för dag vuxit sig allt starkare i den muslimska världen?

Göte Kildén
intis@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.