Ungdomar marscherade i Teheran – En vändpunkt för motståndet?

19 februari 2011

Nyheter, Utrikes

Kairo: Game Over Iran. Foto: Internationalen Erik Sjöberg

Irans huvudstad Teheran samt storstäderna Shiraz och Isfahan, skakades av demonstrationer under måndag 14 februari. De iranska reformistledarna Karubi och Mousavi försökte i flera dagar att få demonstrationstillstånd under rubriken ”stöd till de folkliga revolterna i Egypten och Tunisien”. ”En tyst demonstration” skulle det bli.

Ansökan avslogs. Demonstrationerna ägde rum ändå. Och folk ropade: ”Ben Ali, Mubarak – dags för Seyed Ali (Khamenei)”! ”Seyed Ali, åk till Ben Ali!”
– Vi har affischerat på stan och vi har mobiliserat, men vi är rädda, vet inte hur många som ska dyka upp, sade en av mina kontakter på Face Book dagen innan.
Flera tusen, för det mesta unga kvinnor och män, gick 14 februari ut på gatorna, trots varningar från polisen, och försökte ta sig till demonstrationsplatsen. Ryktet gick att demonstranterna planerade att ta över Azaditorget, en motsvarighet till Tahrir-torget, och stanna där. Regimen gick ut med en varning om att alla skulle gripas. Både civila och beväpnade poliser samt Basij slog till bland annat med tårgas.
Majoriteten av demonstranterna fick inte ens komma i närheten av Azaditorget. Enligt Aljazeeras korrespondent, som inte ens fick gå ut på gatorna för att filma, förekom kring 10 000 poliser och andra typer av ordningsstyrkor på Teherans gator. Varken Mousavi eller Karubi fick ens lämna sina bostäder för att delta i demonstrationen. All kontakt med dem verkade ha stoppats av polisen.
Resultatet blev flera hundra arresterade, skadade, gripna och minst en dödad.
Men måndagens demonstration var i sig en vändpunkt för motståndet. Under hela dagen hördes slagord mot själva den religiösa ledaren Khamenei, och mot regimen i dess helhet: ”Död åt diktatorn, ned med Khamenei.” Flera gatuaffischer och bilder av ledaren togs ned, revs sönder och brändes.
”Det var poliserna som var rädda för oss! Jag känner mig full av energi och kraft efter denna dag”, sade en av demonstranterna i ett grupp e-mail-meddelande.
En annan skrev: ”Vi har förstått att vi inte har besegrats trots ett år av repressalier, vi är starka, vi är en politisk faktor.”
Dagen efter blev det kaotiskt i den iranska regimens riksdag. Ledamöterna ropade slagord mot Karubi och Musavi, och 122 av dem begärde deras arrestering. Slagorden mot Khamenei i så bred skala runt om i Teheran, Isfahan och Shiraz skrämde och skakade regimen med tanke på vågen av motstånd mot diktaturer i regionen. Säkerhetsstyrkorna lovar nu att ”gripa islamiska revolutionens fiender och sätta stopp för det som hotar systemet”.
Om protesterna fortsätter återstår att se. På tisdagen pratade folk om begravningen av den unga kurdiska studenten som sköts ihjäl vid måndagens demonstrationer. Det verkar som om måndagens demonstrationer, trots allt våld, blev en inspiration för många självorganiserade ungdomsgrupper.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.