Ögonblick på Al-Jazeera: kontrarevolutionen anfaller

04 februari 2011

Krönika, Nyheter

Att sitta och lyssna och se på Al-Jazeeras direktstreamade sändningar från demonstrationerna i Egypten är som att sitta mitt i historia som skrivs. Det är otroligt att höra folkmassorna som vägrar lämna gatorna, gå tillbaka till sina jobb och låtsas som om allting är bra med att en diktator ska få sitta kvar ända till september.

Samtidigt är det fruktansvärt att se samma människor bli misshandlade av Mubaraks säkerhetsstyrkor. Och hemskt att förstå att diktatorn har stöd och att de som stödjer honom nu också myllrar på och kring Tahrirtorget så att den flertusenhövdade folkmassan framstår som en infekterad ormgrop där vad som helst kan hända precis när som helst. Stämningen är oerhört spänd rapporterar journalisterna på plats.
Säkerhetspolisens kameler och hästar trampar bland människorna.

Vad kommer att hända i Egypten nu? Mubarak eller hans arméledning har i det rätta ögonblicket kastat in sina stöttrupper mot demonstranterna. Nu kastar folkmassorna sten på varandra.
Det behövs en enad politisk röst från demonstranterna som vill få bort Mubarak från makten, säger en reporter från Al-Jazeera. Frågan är hur det ska gå till.
Mubarak använder sig av den längtan efter stabilitet som finns både hos delar av folket och hos dem som utövar påtryckningar utifrån, men en revolution kan inte genomföras utan lite instabilitet. Kaos är granne med… frihet? Mubarak kräver att folket ska välja mellan kaos och honom själv – det är allt de har att välja på.

Armén gör ingenting just nu, mitt på dagen på onsdag. Är det bra eller dåligt? Om armén ingriper på riktigt – vad kommer de då att göra?
En reporter berättar att anti-Mubarakdemonstranterna fortsätter skandera och hävda fredlighet. Det är svårt att höra vad han säger eftersom de tusentals rösterna ibland tar över ljudrummet i sändningen.

Nu attackerar säkerhetsstyrkan folket med knivar. Våldet ökar, armén ser på. Ibland kör de in fordon i folkmassan, för att snart dra sig tillbaka igen. Vad kommer att hända? Det rapporteras om skjutningar men inte mot vem. De som är mot Mubarak springer bort från Tahrirtorget, barn och kvinnor försöker ta sig bort eftersom torget nu är övertaget av Mubarakanhängare – förmodligen till största delarna bestående av Mubaraks säkerhetspolis.
En reporter undrar hur det ska gå för kvinnorna och barnen som blir väldigt utsatta i det tumult som råder.
– Vi har demonstrerat helt fredligt hela veckan och nu kommer de och förstör allting, säger en kvinna som försöker berätta om vad hon ser mitt på torget. Hon börjar gråta. Sedan berättar hon om skadade människor och om att de inte kan lämna torget nu, även om de skulle vilja. Tusentals kvinnor och barn befinner sig på torget, säger hon och fortsätter: ”Vi vill leva i värdighet, vi är inte djur, om vi ska dö för detta så får det vara så”.
Tårgas, ökat våld. En helikopter som cirkulerar över området. Anti-Mubarakdemonstranterna retirerar, men de lämnar inte gatorna och torget, de fortsätter att försvara revolutionen i Egypten. Frontlinjen ligger utanför Kairos nationalmuseum. Historien ekar alltid genom det som händer.
Det är ett krig som pågår på och runtomkring Tahrirtorget just nu. För allt i världen, låt det inte bli ett blodbad, låt demokrati och folkets vilja segra.

Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.