Millennium, Stieg och jag

07 februari 2011

Böcker, Kultur

Millennium, Stieg & jag Eva Gabrielsson och Marie-Françoise Colombani, Översättning: Eva Gabrielsson, Natur & Kultur (2010).
Eva Gabrielsson berättar. Om Millennium, Stieg och sig själv. Om barndom och ungdom, om stor kärlek, om politiska ställningstaganden och hårt och farligt antirasistiskt arbete. Om vad som hände när hennes liv slogs i spillror, mannen var borta och hans livsverk i fara, om hämndtankarna. Om frågan om att överleva och att så småningom leva.

Det är en splittrad bok, och en splittrad historia.
Men främst, bakom alla tvister och underligheter, bakom den stora sorgen och de farliga hämndtankarna, finns en kärlekshistoria, lång och allvarlig, byggd på arbete och samhörighet. Det är den rena tonen i allt elände.
Och berättelsen om Eva, Stieg och Millennium slår som vi vet nästan allt vad Stieg Larsson själv kunde ha skrivit i sina deckare.
Att den fruktansvärda sorgen och saknaden skulle följas av en absurdistisk, internationellt ryktbar historia om ett arv som så småningom handlade om bortåt en miljard. En älskad person som kämpade i motvind med sitt antirasistiska och farliga arbete – och som snabbt förvandlades till en internationell ikon.
Och att i det land vi så gärna tror är jämställt inte finns någon arvsrätt alls för en sambo sedan trettio år.

Därför finns också släktingarna i Umeå med i boken, de som självklart ärvde eftersom det inte fanns något testamente. De finns också på tv, i tidningar och på nätet just nu, bland annat med en lista på allt det de anser vara lögner i Eva Gabrielssons bok. Den listan kan vi inte gå in på här. Vilken utomstående kan avgöra vem som älskade varann mest till exempel?
Däremot kan man reflektera över Joakim Larssons påstående att ”han och fadern bara låtit en sak stå i centrum sedan Stieg Larssons död i november 2004:
– Det är att förvalta arvet i Stiegs anda.” Expressen 26 januari.
Att ”förvalta arvet i Stiegs anda” skulle innebära att Eva Gabrielsson inte har någon rimlig andel i de ideella rättigheterna eller den enorma förmögenhet som raskt växer, är naturligtvis en absurditet för varje normalt tänkande människa.
Det här är en splittrad bok om en splittrat liv, som kanske ändå har börjat få en ny inriktning.
Gunvor Karlström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.