Inför rätta: Silvio Berlusconi

19 februari 2011

Nyheter, Utrikes

Det verkar som om Italiens kvinnor äntligen fått nog av den förhärskande kvinnosynen i landet. En konsumtionsinriktad syn som ytterst finns representerad i landets ständigt lika pinsamme premiärminister med Napoleon- och Mussolinikomplex: Silvio Berlusconi. Nu ställs han inför rätta.

Det har framstått som att den nu 74-årige Berlusconi har kunnat säga och göra i princip vad som helst utan att det fått några konsekvenser för hans ställning som en slags Italiens okrossbare konung. Skandal efter skandal har briserat men han har fått sitta kvar i orubbat bo.
Men den senaste tidens sexköpsskandaler – med ”Rubygate” som den sista droppen som fick bägaren att rinna över – har till slut väckt kvinnornas vrede och ett omfattande upprop på Internet fick i söndags över 100 000 personer, främst kvinnor, att demonstrera runt om i Italien. Plakaten bar bilder på Berlusconi bakom galler och ropen lär ha skallat: ”Italien är ingen bordell”.
Hur många gånger har tidningsrubrikerna inte annonserat om ännu ett blåsväder med Berlusconi i dess mitt – och varje gång har han sluppit undan. Förutom eventuella mutbrott och skatteflykt – rättegångar som nu ska återupptas efter att Italiens konstitutionsdomstol hävt premiärministerns immunitet – har han nyligen hyllat Egyptens, sedermera före detta, diktator Hosni Mubarak som den visaste av män. Tidigare har han berömt Libyens diktator Muammar Khadaffi och även Mussolini. Sällskapet kunde ha varit bättre.
Men det som har kommit att kallas ”Rubygate” – Berlusconi anklagas för att ha köpt sex av ett flertal minderåriga flickor, bland annat den då 17-åriga marockanska nattklubbsdansösen Ruby – kan komma att bli premiärministerns slutgiltiga fall. Till och med Vatikanen upprörs över de omtalade så kallade sexpartyna. Tisdag denna vecka lämnade domaren Cristina Di Censo in en stämningsansökan och rättegången påbörjas den sjätte april. Åtalet handlar både om sexköpet och om att Berlusconi missbrukade sin makt genom att han försökte få polisen att släppa ”Ruby” när hon i maj greps misstänkt för snatteri – premiärministerns försvarsadvokater hävdar att han handlade som han gjorde därför att han trodde att flickan var systerdotter till Hosni Mubarak.
Själv menar Silvio Berlusconi i uttalanden att det är en absurd tanke att han skulle behöva betala för att ha sex med en kvinna. För alla som följt den koleriska mannens förehavanden under de gångna åren framstår tanken inte alls som särskilt otrolig.
Den nya ledaren för Italiens största LO-förbund CGIL, Susanna Camusso, säger till DN att landet har ”en premiärminister som ser på kvinnor som varor som kan köpas”. En syn som kvinnorna nu äntligen protesterar mot och som Berlusconi kan åka i fängelse för, även om det är maktmissbruket som skulle ge hårdast straff, inte det att han har köpt sex av en minderårig.
Emma Lundström
emma@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.