”Satsa på Husby”, sa moderaterna före valet – nu läggs vårdcentralen ner

21 februari 2011

Inrikes, Nyheter

I Husby Träff, i stockholmsförorten Husby, samlades förra torsdagen cirka 150 personer för att öga mot öga med landstingspolitikerna, protestera mot nedläggningen av vårdcentralen. Från den regerande landstingsmajoriteten var det bara moderaten Marie Ljungberg Schött som visade sig.

Marie Ljungberg Schött hänvisade till att tjänstemännen föreslagit en nedläggning av vårdcentralen i Husby och ett ”samlande av vårdresurserna” (på nysvenska kallad ”flytt” till vårdcentralen i Akalla) och att det därmed bara var att acceptera och rösta för. På frågan varför hon och landstingsmajoriteten valt att se sig som representanter för tjänstemännen inom landstinget och inte för väljarna, kom inget svar.
Trots att en enhällig stadsdelsnämnd och – enligt uppgifter – en ”bekymrad” Joakim Larsson, ytterstadsborgarråd i Stockholms kommun, för att inte tala om den massiva folkliga opinionen i Husby, uttalat sig mot nedläggningen, tänkte Marie Ljungberg Schött inte ompröva sitt beslut.

Privatisering och
nedläggning
I stället talade hon om de privata intressenter som kanske skulle starta upp i de lokaler som landstinget överger. Då handlar det kanske inte om att ”samla vårdresurserna”. För de flesta står det klart att det handlar om privatiseringar och inget annat. Vårdcentralen i grannstadsdelen Akalla har varit till salu men inte funnit någon köpare. Genom försämringen i Husby hoppas man kunna locka en privat etablering – för att i nästa andetag hävda att nedskärningar måste göras i Akalla.
Eftersom det är en ideologisk nedläggning, styrd av moderaternas vilja att privatisera allt som är möjligt, är det också förståeligt att man inte bryr sig om det folkliga motståndet; moderaterna har inte många röster att förlora i Husby, en av Stockholms fattigaste och minst borgerliga stadsdelar. Lika förståeligt är det att kristdemokrater och folkpartister i landstinget – som givetvis står bakom beslutet om nedläggning – väljer att hålla sig borta när valparollerna om att ”satsa på vården” blir verklighet.

”Järvalyftet” dött
Arne Johansson från Nätverket Järvas Framtid framhöll att nedläggningen av vårdcentralen inte bara är ett slag mot gamla och sjuka i Husby, utan också är ett grundskott mot ”Järvalyftet” som inte minst moderaterna i Stockholms stadshus driver och som påstås innebära ”satsningar” på de eftersatta områdena kring Järvafältet.
– Efter det här kan ingen stadshuspolitiker tala om satsningar här kring Järvafältet med någon som helst trovärdighet, sa Arne Johansson, som passade på att överlämna namnlistor med 2 500 namnunderskrifter mot nedläggningen.
Dag Larsson, socialdemokratisk landstingspolitiker, påpekade att han så sent som i valrörelsen förra hösten hållit flera möten i Husby där moderata valaffischer med texten ”Satsa på Husby” försökte locka röster. Han påpekade också att landstingsmajoriteten under förra mandatperioden skurit ned budgeten för vårdcentralen i Husby med fem miljoner årligen och skurit bort halva personalstyrkan i Akalla.
Det är uppenbart att högermajoriteten i landstinget inte kommer att lyssna på opinionen i Husby, utan utarmningen av centrumet kommer att fortsätta. På tur står apoteket (nyligen privatiserat) som själva tror att de kommer att få slå igen om vårdcentralen läggs ned.
Göran Kärrman
intis@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.