”Fas 3-jobb leder ingenstans”

07 februari 2011

Inrikes, Nyheter

– Fas 3 blir en typ av förvaring som inte leder någonstans. Jag tycker att det är att behandla människor respektlöst och visar på vilken obehaglig människosyn vår nuvarande regering har.
Det säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe när han på förbundets hemsida kommenterar de omstridda Fas 3-jobben.

Som en del av regeringens arbetsmarknadspolitik har det inrättats något som går under benämningen Fas 3-jobben. Fas 3 innebär att den som varit arbetslös mer än 450 dagar placeras ut på en arbetsplats där personen i fråga ska utföra vad som kallas uppgifter som ”inte blir utförda annars”.
Kritiken både från dem som omfattas av detta och en rad fackföreningar är nu hård. Minimal ersättning, inga utvecklande uppgifter, dålig handledning, ingen hjälp att komma vidare ut på arbetsmarknaden, oseriösa företag som utnyttjar att de får 5 000 kronor i månaden av staten om de tar emot en arbetslös i Fas 3, är en del av omdömena.
Kommunal säger exempelvis enligt svt.se/2, att medlemmar känner sig som gratis arbetskraft. Hotell- och Restauranganställdas förbund uppger att medlemmarna känner sig utnyttjade…
Flera insändare på Dagens Arbetes debattsida liknar Fas 3 med modern slavhandel, samtidigt som de ställer frågan varför inte fackföreningsrörelsen agerat hårdare och mer resolut mot detta system.
Något som har sitt berättigande då systemet har två år på nacken.
Ingen utbildning
Men nu säger Anders Ferbe bland annat:
– Utbildning, som i de flesta fall är det som krävs för att en person ska komma tillbaka in på arbetsmarknaden, är man inte berättigad till, säger Anders Ferbe.
Riksdagsmannen Kurt Kvarström (S) sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott, och är enligt www.ifmetall.se mycket kritisk.
– Att antalet personer i Fas 3 bara ökar visar att det som regeringen kallar jobb- och utvecklingsgaranti inte är tillräcklig för att människor som blivit arbetslösa ska få en möjlighet att komma tillbaka. De som hamnar i Fas 3 blir helt marginaliserade och har få eller inga rättigheter.
Men frågan kvarstår.
Vad kommer den fackliga och socialdemokratiska kritiken utmynna i för konkreta förslag?
Det kan knappast vara rimligt att de som omfattas av det som liknas vid ”modern slavhandel” ska nöja sig med verbala utgjutelser istället för krav på riktiga jobb. Arbeten som ska omfattas av gällande kollektivavtal och samma rättigheter som alla fast anställda.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.