Tunisien: Familjen som kallades ”Familjen”

24 januari 2011

Analys, Nyheter

Sällan eller aldrig har korruptionen i en diktatur varit så koncentrerad till envåldshärskarens egen familj som var fallet med Ben Ali och hans familj i Tunisien. I folkmun gick maffiafamiljen under namnet ”Familjen”.

Båda grenarna av paret Ben Alis familj hade använt statens långa arm för att snylta sig in i snart sagt varje bransch av den tunisiska ekonomin. Allt från banker, till hotellkedjor, varuhus, transportföretag, telekommunikation, nämn en industri och Familjen hade sina procent att hämta där.
På hustrun Leilas sida hade familjen Trabelsis bröder, systrar, kusiner alla ett finger i kakburken. Den grenen av familjen hade kontrollen över allt som rörde sig i regionen kring Tunis, inklusive illegal trafik enligt vissa källor. På Ben Alis sida kontrollerade diktatorns familjemedlemmar det mesta av ekonomisk aktivitet i den centrala kustremsan.
Tillsammans har kleptokratin kring diktatorn samlat på sig miljardtals dollar i tillgångar varav mycket finns i utländska bankvalv. Enligt fransk säkerhetstjänst tog ändå hustrun Leila det säkra före det osäkra och tog med sig 1,5 ton guld när hon flydde landet.
Enda lösningen är självfallet att konfiskera de båda familjegrenarnas alla tillgångar, använda dem till att skapa arbete för arbetslös ungdom och framför allt inte dela ut det som privat egendom än en gång.

Benny Åsman skriver om läget i Tunisien, en
situation som förändras dag för dag, timme för timme.
Publiserad 21 jan

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.