Metallfack kastas ut från Fiat

31 januari 2011

Nyheter, Utrikes

Fiom, det största metallarbetarfacket, kastas nu ut från Fiat i Turin.

Detta efter att de sagt nej till avtalsförslag från företagsledningen som innebär en rad försämringar för arbetarna.
Svaret från Fiom blir att mana till generalstrejk fredag 28 januari.
Ledningen för Fiat ställde innan jul ett ultimatum till de anställda. Kraftigt försämrade arbetsvillkor annars vägrar ledningen att investera 10 miljarder kronor. Om inte de anställda accepterade skulle fabriken läggas ner och tillverkningen flyttas, uppger www.dagensarbete.se
Det förslag som presenterades skulle enligt ett avtal öka möjligheterna att öka övertiden från 40 till 120 timmar per år, rasterna förkortas, lunchpaus förskjutas och hårdare repressalier vid strejker.
Den fackliga organisation som röstade nej till förslaget hade inte längre någon rätt att bedriva facklig verksamhet innanför Fiats grindar, förklarade företagets vd.
Avtalsomröstningen resulterade i att arbetarna som är organiserade i Fiom röstade nej. En majoritet av tjänstemän ja. När det totala antalet röster var räknade vann ja-sidan med 54 procent mot 46 procent nej.
Efter detta har Fiom inte rätt att bedriva fackligt arbete på Fiat, men vägrar att acceptera diktatet. Organisationen manar nu till generalstrejk i hela den italienska metallindustrin 28 januari.
”Vi vill inte tillbaka till 1800-talet” är budskapet på affischen som uppmanar till generalstrejk.
KP

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.