Kritiserade bolaget – hotades med stämning

16 januari 2011

Inrikes, Nyheter

Byggbolaget Botrygg hotade en byggnadsarbetare med stämning sedan han på sin blogg kritiserat företaget för att strunta i säkerheten.
Stämningen har sedan dragits tillbaka.

Takhöjden för de anställda på en del av landets arbetsplatser börjar närma sig golvnivå. Mest uppmärksammat under de senaste veckorna är de tre arbetare som inhyrts via ett bemanningsföretag på Volvo Powertrain, och som kritiserat företaget på Facebook. Efter det förklarades de tre för inte längre önskvärda på arbetsplatsen. Anledningen var enligt företagsledningen att de uppträtt illojalt mot Volvo och skadat varumärket.
Ett mindre uppmärksammat fall på samma tema är den byggnadsarbetare som efter en olyckshändelse skrev ett inlägg på sin privata blogg där han kritiserade Byggbolaget Botrygg och ställde den retoriska frågan ”När blev vinsten viktigare än livet”?
Händelsen har sin upprinnelse i en byggolycka på en arbetsplats där Botrygg var beställare och där två stålbalkar rasade i marken efter ett fall på sju meter.
Dessbättre skadades ingen, men händelsen fick bland annat regionala skyddsombud att säga att säkerhetsarbetet inte fungerade som det ska, skriver www.lotidningen .se
Byggnadsarbetaren, Calle Fridén, skrev bland annat på sin blogg: ”Att företag som skiter i säkerheten får existera är rent bedrövligt – hur bra känns vinsten för Botrygg om nån dör på kuppen?”
Företagsledningen på Botrygg fick veta detta. Calle Fridén uppmanades att ta bort inlägget från sin blogg. Han vägrade. Svaret blev en stämningsansökan för förtal.
Nu har stämningsansökan dragits tillbaka.
– Har byggnadsarbetaren bara lämnat sin uppfattning, att det är dålig arbetsmiljö på ett företag till exempel, är det inte förtal. Är det dessutom sant, att någon varit nära att stryka med, är det i högsta grad försvarligt att lämna uppgifter. Politikerna har ännu inte lyckats kriminalisera allt vi sysslar med, säger Magnus Ulväng, professor i straffrätt vid Uppsala universitet, till www.lo.tidningen.se

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.