Ett öppet brev till Stockholms kommun

17 januari 2011

Krönika, Nyheter

Bild tillhör Emma Lundström/Internationalen

Ungefär vid den här tiden förra året ramlade min åttioårige farbror och bröt lårbenshalsen. Häromdagen ramlade jag. Det bör tilläggas att jag är hyfsat ung och fullt frisk, så jag klarade mig med ett trasigt knä som jag ännu inte har fått att gå till doktorn. Om jag hade varit åttio hade jag nog blivit liggande. Jag hade inte broddar. Tyvärr. Men jag var väl medveten om att det var halt. Hela Stockholms stad var som en skridskobana och folket trippade så försiktigt, så försiktigt.

Precis innan jag föll tänkte jag: oj här ser det extra halt ut. Sedan låg jag där och folk kom springande, hjälpte mig upp, frågade om jag hade brutit något, om jag kunde stå på benen, om jag behövde hjälp med något och om jag klarade mig bra nu. Medan de bistod mig hann först en, sedan två, sedan tre personer stupa på exakt samma ställe. Vilket nog hade att göra med ett stuprör som skapat ett brant berg av blankis ned mot den trafikerade vägen. Och nog för att man inte borde gå där det är så isigt, men det finns inte riktigt något val när man måste välja mellan det och rusningstrafiken.

Förmodligen säger ni att det var fastighetsskötaren som borde ha fixat den där trottoaren eftersom det var fastighetsskötarens stuprör. Men jag skulle säga att det inte var stort bättre någonstans, och jag vandrade ändå omkring ett bra tag på glatt underlag innan jag föll.
Under det att jag i mitt erbarmliga tillstånd haltade hemåt tyckte jag mig se horder av kryck- och ibland bandageförsedda människor linka förbi. Så här är en undran: finns det någon möjlighet att is- och snöröjningen skulle kunna få lite mer resurser så att även äldre människor kan våga sig ut i januari och februari? Kan vi inte slumpa det här femte jobbskatteavdraget, bara glömma det och gå vidare och lägga pengarna på vettiga förbättringar istället. Som att anställa fler inom gatuvården?

Text och illustration: Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.