”Vredens dag” i Kairo: Ungdomen känner doften av jasmin

31 januari 2011

Nyheter, Utrikes

Jasminernas revolution i Tunisien inspirerar unga i hela den arabiska världen. Den 25 januari kallade unga aktivister till en ”revolt mot tortyr, fattigdom, korruption och arbetslöshet”. Via Facebook spreds informationen om ”Vredens dag”, som den kallades, och nådde tiotusentals människor. Närmare 90 000 svarade att de tänkte delta.
Den egyptiska kravallpolisen har för vana att gå fram som bärsärkar när minsta lilla protest luftas på gatan. Inrikesministern Habib el-Adli sa att polisen inte skulle lägga fingrarna emellan eftersom demonstrationen saknade tillstånd. Att polisen aldrig ger tillstånd undvek han att precisera.
– Vår protest den 25 är början till slutet, stod att läsa på Facebook i informationen till de 87 000 medlemmarna i gruppen.
– Det är slutet på tystnad, underkastelse och lydnad inför vad som sker i vårt land. En ny sida i Egyptens historia öppnas, en av aktivism och kamp för våra rättigheter, skriver organisatörerna.

Enligt media som BBC, Al Jazeera, Le Monde och El Watan deltog mer människor i Kairo än vad någon vågat hoppas på. Flera demonstrationer pågick samtidigt, och polisen tillät mer än vad som är vanligt. Uppenbarligen vill inte Mubarak dra på sig irriterade kommentarer från Vita Huset om ”oproportionerligt våld”. Trots det dog tre personer under tisdagen, två demonstranter i Suez och en polis i Kairo. Men ingen skarp ammunition kom till användning.
En grupp demonstranter samlades framför Högsta Domstolen och skanderade ”Tunisien är lösningen”. På andra platser ropades ”Ned med Mubarak” och ”Gamal, tala om för pappa att folket hatar dig”. (Gamal Mubarak är sonen som väntas ta över presidentskapet).
Det meddelades också att demonstrationer ägde rum i flera andra städer, som Alexandria och Assuan och Assiut i söder, i flera städer utefter Nilfloden, och i Ismaliya vid Suezkanalen.

Många befarade att kravallpolisen sin vana trogen skulle krossa protesten i sin linda, hindra demonstranterna från att samlas och fängsla många av dem omedelbart de visade upp sig.
Vad som talade emot ett grovt våld från polisens sida är den känsliga internationella opinionen just nu. Regeringskanslierna i USA och Europa ser helst att de inte än en gång ska ses som medskyldiga till blodiga massakrer som de Ben Ali beordrade innan han flydde till Saudiarabien.
Hillary Clinton manade sin vana trogen till ”försoning” och ”återhållsamhet” från alla parter och sa att den egyptiska regeringen var ”stabil”. Vad återhållsamhet ska betyda för folket efter snart trettio års brutal diktatur sa hon inte. Mubarak å sin sida försökte motivera våldet mot demonstranterna med att det var den illegala organisationen Muslimska brödraskapet som stod bakom ”oroligheterna”. En ren lögn till för att sälja förtrycket till USA och EU trots att ”brödraskapet” meddelat att det inte hade för avsikt att delta och inte heller uppmanade ”troende” att delta.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.