”Dags för bonusskatt”

31 januari 2011

Inrikes, Nyheter

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson anser att det är dags för bonusskatt, efter nya avslöjanden om jättebonusar och skyhöga aktieutdelningar.

Bolagsstämmorna närmar sig. Som vanligt vid den här årstiden kommer nya avslöjanden om fantasibonusar och miljardrullning över de stora aktieägarna.
I veckan som gick fick allmänheten vetskap om att det Wallenbergskontrollerade Investors Börje Ekholm har ett bonusprogram som hittills gett honom 110 miljoner kronor. Mer lär vara att vänta fram till år 2020…
Efter det kom Dagens Industri med uppgiften att de sextio största storbolagen väntas betala ut 110 miljarder kronor till aktieägarna i de sextio största börsbolagen, en nätt ökning med 23 procent jämfört med föregående år.
IF Metalls ordförande Stefan Löfven har också reagerat på att dessa fantasisummor kommer samtidigt som det är massarbetslöshet, och att de kan leda till högre fackliga krav i den kommande avtalsrörelsen. Hur det blir med det lär visa sig när avtalsrörelsen drar igång på allvar under hösten…
Detta har fått vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson att föreslå en speciell bonusskatt på företagen.
– Det är dags att staten säger ifrån att det är nog nu. Företag som delar ut stora bonusar bidrar till att samhället dras isär. Men det räcker inte med ord. Pengar är tydligen det spår som måste till för att en del företag ska inse att det är mycket allvarligt det som sker. Därför är det dags att vi inför en bonusskatt för företag som betalar ut stora bonusar, säger Ulla Andersson i ett pressmeddelande, samtidigt som hon påpekar att ”det är orimligt med så stora aktieutdelningar när vi har stora behov av investeringar och insatser för att råda bot på massarbetslösheten”.
KP

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.