Självmordsbombaren – vare sig knäppgök eller psykiskt sjuk

17 december 2010

Analys, Nyheter

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab var uppenbart ingen knäppgök och han var inte heller psykiskt sjuk eller galen. Uppenbart var han i stället en någorlunda rationell och politiskt medveten människa som i konsekvens med sin övertygelse sökte sitt martyrskap, sitt Golgata, i Stockholms centrum, eftersom han såg detta som sina fienders hemmafront.

Bakom försöket till terrorattack fanns en tydlig, genomtänkt och lättförståelig, lika politisk som dödlig logik. Under sin uppväxt har han sett hur hans föräldrars gamla hemland, Irak, ödelagts av främmande ockupanter. Han har sett Israels bombkrig mot Libanon och dess ständiga förnedring av palestinerna. Liksom Natos – och Sveriges – decennielånga militära härjningar i Afghanistan. Detta är den självklara bakgrunden till hans dramatiska julevangelium.
”Sverige” dödar oskyldiga människor i krigets Afghanistan. Då ska ”Sverige” få smaka på samma medicin. Mitt i er julhandel och er självgoda trygghet ska blodet fläcka er Lucia. Ni dödar våra bröder och systrar, våra barn. Därför dödar vi era.
Många frågar sig förvånat hur en helt vanlig, välanpassad kille kunde gå så långt. Det gick ju så bra i skolan. Han hade lärt sig utmärkt svenska. Tjusade tjejer och var bra på att spela basket.
– Gud vad trevlig han var. Glad, lättsam, inga konstigheter. Jag märkte aldrig att det skulle vara något konstigt med honom, säger en kvinna som var klasskamrat med honom.
Själv har jag lätt att förstå att han reagerat starkt på en orättvis värld. Man kan vara trevlig fast man har konservativa politiska åsikter. Eller konstig och otrevlig fast man är radikal…
Däremot är det svårt att förstå att han inte insåg det fullständigt kontraproduktiva med sitt försök till terrorattack. För hans ”fiender” kom detta dåd som manna från himlen. Sverigedemokraternas viktigaste hemsida, Politiskt Inkorrekt, jublade i söndags över sin rekordsiffra på mer än 300 000 besök och ljög hänsynslöst om att ”bara ett fåtal företrädare för muslimska organisationer” höll med Svensk-islamiska förbundets ordförande om att detta var helt emot islam. Hemsidan skrev vidare roat att ”Så tack regeringen och alla riksdagspolitiker, för helvetet ni bäddat genom er naivitet och undfallenhet. Det ska vi komma ihåg i september om fyra år. Var så säkra”. Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell jublade och twittrade förtjust ”Äntligen”!
Socialdemokraterna som definitivt har beslutat sig för att stödja kriget i Afghanistan passar nu på att ta ut sin högersväng än mer med att lägga förslag om att även Säpo ska få ta del av FRA:s signalspaning.
Vad som hänt verkar ändå vara klart. För Taimour Abdulwahab som för så många andra försvann logiken när den överlagrats med extrema religiösa sediment. Man kan göra extrema uttolkningar av förkunnelsen hos alla våra stora världsreligioner och få ett religiöst raster över förnuftet och den egna världsbilden. Men oftast räcker inte detta för att inspirera till egna individuella terrordåd. Det kan räcka för ”knäppskallar” och psykiskt sjuka människor.
Men för ”vanliga, trevliga människor” krävs nästan alltid en botten av djupa sociala orättvisor som försvarats med övermaktens mest infernaliska och brutala våld.

Göte Kildén

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.