Säpochefen till journalisterna: ”Vill vi ha en totalitär stat?”

16 december 2010

Inrikes, Nyheter

Vad har svenska medier, med public service i spetsen, gjort under dessa dagar för att upplysa medborgarna om orsakerna till det ökade terrorhotet mot Sverige? Stora medier, bortsett från en rad hederliga journalister, har hetsat i jakten på muslimer och till inskränkning av medborgarnas frihet! En del journalister har helt enkelt ropat efter åsiktsregistrering.

Dessa dagar efter bombdådet måste vara vändpunkten för journalistiken och rättssamhället i Sverige. Höjden nåddes i Studio Ett tisdag 14 december, kvällssändning. Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, bjöds till P1 för att efter sin artikel i dagens Expressen debattera med Säpochefen Anders Danielsson. Säpochefen har under dessa dagar pressats av en del journalister, även på Aktuellt, för att inte ha åsiktsregistrerat muslimer tillräckligt, och därför misslyckats med sin uppgift att upptäcka och förhindra terrorattacken i Stockholm. De menar att terroristen hade skrivit om sina radikala åsikter på sin Facebook och det har Säpo missat.
Ironiskt nog förklarar Säpochefen för majoritetsmedierna och i synnerhet för Expressens redaktör och public services programledare i Studio Ett, Jörgen Huitfeldt och Helena Groll, att det faktiskt finns ”åsiktsfrihet i det här landet” och att Säpo inte kan skanna folkets Facebook för att hitta terrorister.
Säpochefen berättar att det inte heller råder ”något förbud i landet mot att vara radikal”. Han säger till de ivriga journalisterna att han faktiskt inte vill ha mer befogenheter för att åsiktsregistera folk, ”jag skriker inte efter mer befogenheter”. Helena Giege frågar, “varför inte?”
Säpochefen ställer frågan som om han vore journalisten och de andra i studion vore säkerhetspoliser från Kina eller Iran: ”Vill vi ha en totalitär stat?”
Expressens Dahlberg ger sig inte och tycker fortfarande att Säpo måste spåra ”personer” som skriver på sociala medier, i jakt på terrorister.
Vi kan inte ha ett övervakningssamhälle där vi skannar Facebook och åsiktsregistrerar, säger säpochefen. ”…Är vi beredda att uppge vår frihet? Vilket pris är vi beredda att betala…”, frågar han journalisterna.

Sholeh Irani

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.