Oumbärlig bok om borgerlig bostadspolitik

24 december 2010

Böcker, Kultur

Du sköna nya hem, Kent Werne, Ordfront 2010

I huvudstaden finns en KÄND person som lystrar till namnet Alex Schulman. Som KÄND person får han då och då uttala sig om allehanda fenomen och företeelser i denna värld. Häromsistens var han ute och varnade alla för bostadsbubblan. Det vill säga idén om att Stockholms bostadspriser skulle vara överdrivet upptrissade och riskera kollapsa. Detta hade Alex hört ifrån en initierad källa så nu hade han och familjen sålt sin bostadsrätt – medan tid är.
Sen berättar Alex att han tänkte sig skaffa en hyreslägenhet. Dock inte i Bagarmossen (där bor nämligen inte KÄNDA personer) utan innanför tullarna någonstans, eftersom ”någon hyreslägenhet måste det väl finnas”.
För oss som har en något mer initierad bild av hur marknaden för hyreslägenheter ser ut i Stockholm, är det bara att hoppas att Alex Schulman stått åtminstone 15-20 år i bostadskön och är beredd att betala minst 11 000 i månaden för en trea på 70 kvadratmeter. Nyproduktion, naturligtvis, eftersom det är vad som bjuds. Om inte Alex tar av pengarna han fick för sin bostadsrätt och köper ett kontrakt svart.
Sedan högerstyret i Stockholms kommun för mer än tio år sedan beslutade att sälja ut de kommunala hyreslägenheterna har utförslöpan varit snabb och allt brantare. Främst har det varit hyreslägenheter i innerstan som sålts ut, men också i förorterna. Och precis som vid arvstvister (där människor plötsligt tycker sig kunna få något för ingenting) har många av dessa ombildningar tagit fram det absolut sämsta hos en del människor. För det handlar naturligtvis oftast om möjligheten att göra ett klipp; genom att låna ihop en miljon och köpa, för att sedan sälja för två miljoner.

I boken Du sköna nya hem beskriver före detta Internationalen-medarbetaren Kent Werne vad som hänt i Stockholm i och med den massiva utförsäljningen av de allmännyttiga bostäderna. Han beskriver också de infekterade striderna i enskilda bostadsområden där förespråkare och motståndare till ombildningar drabbat samman och hur kommunen oblygt intervenerat på ombildarnas sida. Samtidigt beskriver Kent Werne enkelt den krassa och beräknande politik som ligger bakom upptrissningen av bostadspriserna (vilket är själva incitamentet för ombildningarna), nämligen att inflyttningen till Stockholm under de senaste tio åren varit minst dubbelt så stor som nybyggnationen av bostäder!
För den som vill lära sig lite mer om borgerlig bostadspolitik (och det inte bara i Stockholm) är Kent Wernes bok en närmast oumbärlig läsning och rekommenderas varmt.
Göran Kärrman

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.