LO-fack slår tillbaka mot Sahlin

18 december 2010

Nyheter, Politik

Sex fackförbund slår tillbaka mot Mona Sahlins utspel om a-kassan.
I samband med sitt så kallade linjetal sa Mona Sahlin bland annat att det borde införas en så kallad bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen. Efter talet har riksdagsledamöter och ledande socialdemokrater som Sven-Erik Österberg och Thomas Östros uttryckt att de tycker samma sak som Sahlin.

Mer överraskande för en del är det säkert att även IF Metalls ordförande och suppleanten i partiets verkställande utskott Stefan Löfven också ger sitt stöd till det minst sagt kontroversiella förslaget.
– Det är en prioritering man måste göra för att a-kassan ska få legitimitet, sa Stefan Löfven när han intervjuades i SVT:s Aktuellt i förra veckan.
Sex olika fackförbund – fackförbund i samverkan, G 6 – Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport – är mycket kritiska till sossetopparnas inställning.
Så kritiska att de gemensamt protesterar mot utspelet.

Byter fot
– Ersättningen i a-kassan är redan idag så låg att hela livet omkullkastas för många vid arbetslöshet. Att dessutom slänga ut människor från försäkringen som inte lyckats få ett jobb inom en viss tid, genom att införa en tidsgräns i ersättningen, kan vi aldrig acceptera, skriver de sex i ett uttalande.
Den fackliga positionen från facken är att utslagningen på arbetsmarknaden kommer att öka, så även klyftorna mellan de som har ett jobb och de som är arbetslösa.
– Det är förvånade att ledande socialdemokrater nu helt byter fot utifrån de vallöften som ställdes upp gällande a-kassan under valrörelsen.
De sex facken håller fast vid det beslut som LO-kongressen fattat, det vill säga att taket i a-kassan höjs så att de allra flesta löntagare får 80 procent av lönen och att avgiftssystemet för a-kassan blir mer rättvist, så att alla har råd att vara med.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.