Krigets långa arm har nått Sverige

17 december 2010

Inrikes, Nyheter

Det första som kom i mina tankar efter nyheten om självmordsdådet i Stockholm var Malalai Joyas ord: ”Svenska trupper måste lämna Afghanistan på en gång. Idag är bättre än imorgon”. Ungefär så sade den afghanska före detta riksdagsledamoten som kämpar för fred och frihet i sitt land, i ett möte när hon sist var i Stockholm. ”Natos närvaro har skapat mer problem för frihetskämparna i Afghanistan.”

Hur kan man alliera sig med de makter som genomför ett krig mot länder som ligger på andra sidan jordklotet, som aldrig gjort Sverige något ont? Hur kan vi blunda för cirka en miljon civila offer, och tro att vi kan leva i fred på våra gator och torg, som om ingenting hänt? Terrorn från både stater och extrema grupper, som utvecklas nu i Europa, är följden av ett pågående krig. Den terror som hotar vår trygghet och våra rättigheter är följden av krig, våld och kränkningar mot människor som också vill leva i fred och trygghet. Det är mänsklighetens äldsta lärdom att krig drabbar de oskyldiga. Och det gör det både i Afghanistan och här i Sverige. Att krigets långa och skrämmande arm även har nått Sverige, ett land som en gång var känt för sin neutralitet och sitt fredsälskande folk, är ett tragiskt och oroande faktum. Förhoppningsvis är det inte för sent att stoppa utvecklingen.

Vilken som helst förnuftig människa förstår att mord och kränkande av irakiska och afghanska fångar, som om de vore sämre än europeiska husdjur, driver människor till hat och vansinne. Att medverka i massakrer, direkt eller indirekt, att manipulera sanningen eller hålla tyst om det som händer, ingår i det krig som Sverige rättfärdigar.
Krig förs inte enbart med vapen. Propaganda för att skapa en känsla av rädsla och hot är en viktig del av varje krig. Att ingå i världens mest våldsamma krigsmaskineri och springa stormakters ärenden ingår nu för tiden i Sveriges image i omvärldens ögon. Med denna påtvingade image vore det självbedrägeri att förvänta sig att allt ska vara som förr i detta land! Det vore ett historiskt misstag att hålla tyst nu, kapitulera inför populistiska tendenser och inte säga nej till denna image av svenska folket.

När människor känner sig desperata, kränkta och orättvist behandlade, blir de perfekta beten för dem som ”visar vägen”. Fundamentalister och fascister är experter på ”enkla svar på komplexa frågor”. Jakten på muslimer löser inga problem och suddar inte bort de bakomliggande orsakerna till det som händer på Europas gator och torg. Snarare tvärtom, den ger näring till de fundamentalister som faktiskt väntat på detta tillfälle för att rekrytera besvikna och avvisade ungdomar.

Om svenska politiker inte är kapabla att uppfatta detta, är det enskilda medborgares och folkrörelsers uppgift att agera. Sverige, utan en stark och folklig fredsrörelse, är ett Sverige som blir offer för både religiösa och politiska extremister. Populismen har hunnit i kapp även Socialdemokraterna som följer efter Folkpartiet och deras likasinnade i Danmark. Nu gäller det att arbeta för enade fronter, över partipolitiska gränser, för fred och medborgerliga rättigheter!

När jag kom till Sverige direkt efter Palmemordet, jagade man kurder i detta land. Jag var inte kurd. De senaste åren har de jagat muslimer och araber. Jag är varken muslim eller arab.
Imorgon jagar de mig.

Sholeh Irani

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.