Intern rasism bland moderaterna i Kristianstad

26 december 2010

Inrikes, Nyheter

Moderaterna i skånska Kristianstad skakas av en intern rasistskandal. Det är familjen Einar och Sladjana Critén, båda aktiva moderata politiker i kommunen, som nu gått ut i Kristianstadsbladet för att berätta om de rasistiska påhopp de under en längre tid fått utstå från andra partimedlemmar som anser att de på grund av sin etniska härkomst inte hör hemma i partiet.

Einar Critén är rom och även aktiv i Romska rådet, varför han nedsättande kallas för ”tattare” av vissa partikamrater. Hustrun Sladjana Critén som är andra vice ordförande i kommunfullmäktige, härstammar från Jugoslavien och har också mötts av rasism från andra moderater.
– Här är vi samma parti, här ska vi vara partivänner, säger hon till Kristianstadsbladet och berättar att hon blir kallad ”jävla zigenarhora” och ”zigenarkärring”.
Enligt Sladjana Critén har hon flera gånger tagit upp trakasserierna med kommunfullmäktiges ordförande moderaten Bengt Gustafson, den lokala partibossen. Men han bara ”bagatelliserade problemet” menar hon.
När Internationalen kontaktar Bengt Gustafson för en kommentar påstår han att familjen Critén överreagerar.
– Jag har fört samtal med alla berörda och kan konstatera att några rasistiska attityder inte finns, men väl, hos ett par personer, ett burdust, kryddat och olämpligt språkbruk som mera speglar lite trist yrkesjargong än åsikter, säger han.
– Hela historien är tråkig och onödig och hade aldrig behövt äga rum om de berörda hade tagit sig tid att lyssna på varandra som vuxna människor, menar Gustafson.

Per Leander
intis@internaionalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.