Hägglundstian ger halv miljard skattepengar till privata apotek

24 december 2010

Inrikes, Nyheter

En halv miljard skattepengar går direkt till de riskkapitalbolag som driver nya avreglerade apotek, tack vare den så kallade Hägglundstian – en extra bonus till de privata apoteken. Eva Olofsson, riksdagsledamot (V), har ställt en öppen fråga till Göran Hägglund om han avser att se över reglerna för denna ersättning så att skattepengarna kan gå till välfärd i stället. Men svaret blev nej.

Socialminister Göran Hägglund (KD), som står bakom det nya ersättningssystemet med Hägglundstian till privatapoteken, svarade Eva Olofsson att han inte tänkte se över reglerna med motiveringen att de gjort läkemedlen billigare.
– Det som Göran Hägglund gjorde var att han skapade en marknad för apoteken. Med Hägglundstian smörar man extra för de vinstdrivande företagen, medan det fortfarande finns många restriktioner kvar för det statliga Apoteket AB, så att de inte ska kunna vara överlägsna de nya företagen. Till och med regeringens egen utredare Lars Reje säger att den här extrabonusen inte hade behövts. Det är en attraktiv marknad ändå, för läkemedel kommer människor alltid att behöva, säger Eva Olofsson.
Hon menar att utredaren Lars Rejes slutsats bara visar på vilken stark ideologisk övertygelse avregleringen bottnar i.

Går det att komma tillrätta med det här?
– Det går inte att göra om apoteksreformen, men det finns en del konkreta åtgärder man kan ta till. Man kan försöka minska på marknadskrafterna genom att göra Apoteket AB mer offensivt samtidigt som man minskar på vinstmöjligheterna. Det är komplicerat, men det går.
Att en halv miljard går från vår gemensamma välfärd till riskkapitalbolag tycker Eva Olofsson bara är del av den borgerliga politiken där avreglering av statliga bolag till vinstdrivande privata aktörer är det som gäller.
– Det händer överallt nu, med skolor, med sjukvården och äldreomsorgen. De har försökt med Systembolaget också men där kommer de kanske inte att lyckas. Målsättningen är tydlig, det är vinstintresset som kommer först. Vi vill motsatsen, till exempel att arbeta förebyggande. Det finns många läkemedel som folk borde använda mindre, som antibiotika, men i vinstdrivande företag vill de förstås bara att folk ska använda mer.
Katarina Wikström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.