Facklig seger för bärplockarna

13 december 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

160 bärplockare från Thailand som varit anställda av det svenska företaget Lomsjö Bär kommer att få ut två månadslöner var, med hjälp av Kommunal.

Internationalen har tidigare skrivit om det skandalomsusade företaget Lomsjö Bär som försattes i konkurs i oktober i år efter att VD:n försvunnit med pengarna och lämnat hundratals asiatiska bärplockare strandsatta i Sverige utan utlovad lön.
I Åsele i Västerbotten gick då fyra av de 160 thailändska bärplockarna med i Kommunal för att få stöd i sin kamp för uteblivna löner. Kommunal tog i sin tur hjälp av LO TCO-rättsskydd och har nu lyckats säkra två månadslöner på 36 600 kronor till samtliga 160 personer via den statliga lönegarantin.
– Trots svåra rättsliga förhållanden har processen nu fått ett lyckligt slut och rättvisa har skipats, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare till Västerbottens Kuriren.
Per Holmberg som är ombudsman på fackförbundet säger till Kommunalarbetaren att det underlättade att Lomsjö Bär är ett svenskt företag. Lönegarantin hade kanske inte gällt om bärplockarna varit anställda av ett utländskt bemanningsföretag, tror han. (Så var fallet med de 290 vietnamesiska bärplockare i Särna som Internationalen skrev om i nr 47/2010.)
Lönegarantin ger dock inte mer pengar än den garanterade minimilönen så övertidsersättning blir bärplockarna utan. De skulder de dragit på sig täcks nätt och jämnt.
Lomsjö Bärs ägare sköntaxeras nu på nära två miljoner kronor eftersom han lämnat falska uppgifter för inkomståren 2007-2009.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.