Efterfest på Berns – ett hån, tycker SAC

24 december 2010

Intervju, Nyheter, Stockholm

Arrangörerna av årets Poesifestival, kulturtidskriften 10-tal, firade sin efterfest på Berns salonger. Detta upprör SAC, vars blockad av Berns har pågått sedan i februari i år. Emil Boss från SAC kritiserar arrangörernas dubbelmoral.

Stockholms Poesifestival 2010 som hölls i slutet av november uppmärksammades främst för SDU:s motdemonstration utanför Dramaten, där de läste dikter av svenska poeter. Kulturtidskriften 10-tal som arrangerade evenemanget passade på att offentligt ta ställning mot främlingsfientlighet och rasism, men valde sedan att förlägga sin efterfest på det kontroversiella utestället Berns, som stått under facklig blockad i tio månader just på grund av dess orättvisa behandling av papperslösa svartarbetare.
SAC:s Emil Boss skriver i Aftonbladet att ”när en poesifestival med uttalat antirasistisk vinkel slår dövörat till och bidrar till osynliggörandet av protester mot social dumpning, då förtjänar arrangörerna kritik för sin dubbelmoral.”

Vad menar du med att 10-tal är dubbelmoraliska?
– Dels gör de Poesifestivalen som ett statement mot rasism. Sedan antar de erbjudandet att kostnadsfritt hålla sin efterfest på Berns där arbetslösa asylsökande och papperslösa protesterat i många månader för sina rättigheter. Det känns otroligt att 10-tal kan ignorera deras kamp, men det säger en del om hur rasismen kan se ut. Det visar på strukturerna som finns i främlingsfientlighet, säger Emil Boss till Internationalen.
10-tal svarade med en text i Expressen med rubriken ”10-tal mot ett 10-tal” där de påpekar att det bara stod ett fåtal personer i snödrivorna utanför Berns och därför bör ses som en marginell protest. Även Berns vd svarar Emil Boss med bortförklaringar och motanklagelser.
Men SAC:s protester har fått mycket stöd. En rad kända författare i gruppen Poetisk Front demonstrerade tillsammans med facket och arbetslösa städare mot både mot SDU:s utspel och mot efterfesten på Berns. De fick många författarkollegor att bojkotta efterfesten, som enligt ryktet blev en skral tillställning.

Hur länge till kommer konflikten med Berns att pågå?
– Jag tror den kommer pågå ett år till. Berns vägrar ge efter, de undviker ansvar och försöker bara smutskasta syndikatet. Så länge det fortsätter så, fortsätter blockaden.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.