Allt mer övertid i strid med lagar och avtal

13 december 2010

Inrikes, Nyheter

Den fackliga tjänstemannaorganisationen Unionen har presenterat ett material där det framgår att övertidsarbete i strid med lagar och avtal förekommer på åtta av tio privata företag.

– Det är alarmerande uppgifter. Det bekräftar bilden av att det är de anställda som får betala priset för att hålla företagens lönsamhet på bekostnad av sin hälsa, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för vänsterpartiet.
Josefin Brink konstaterar att det är uppenbart att företagen pressar de anställda allt hårdare i finanskrisen spår.
– IF Metalls medlemmar pressades att gå med på ett särskilt krisavtal med lägre lön. Tjänstemännen pressas istället att jobba mer och mer övertid. Personalen får betala för att aktieägarna ska hållas nöjda och lugna när kvartalsrapporterna ska redovisas.
– Trenden finns tyvärr på hela arbetsmarknaden. Arbetsgivare vill ha minimal bemanning för att få ut maximal vinst av varje anställd. Resultatet blir en arbetsmarknad där allt färre jobbar allt mer samtidigt som arbetslösheten biter sig fast. Det växande övertidsberget är därför ett problem som angår betydligt fler än Unionens medlemmar, det är ett samhällsproblem, konstaterar Josefin Brink.

KP

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.