Vilken aha-upplevelse är de ute efter?

11 november 2010

Krönika, Nyheter

Varken kriskommunikation eller annan kommunikation verkade fungera för den svenska polisen när Göteborg bombhotades häromveckan. Nu har Säpo tagit över kontrollen och alla de misstänkta är släppta. Men vad händer med familjerna som drabbats och vilken bild ska vi ha av Sverige efter detta?

”Aha – det fungerar på samma sätt här som i vilken polisstat som helst!”, eller, ’Aha – det är helt okej att rikta skjutvapen mot barn!, eller… ja vaddå? Frågan uppstår ju tvunget efter polisens agerande i Göteborg då maskerade polismän med maskingevär stormade fyra palestinska familjers hem tidigt på morgonen den sista helgen i oktober.
Stormningarna var militärliknande och man tog ingen hänsyn till att det fanns ett antal barn i lägenheterna. Istället fick en liten pojke som ville hämta en filt till sin treåriga lillasyster en gevärspipa i ansiktet.

Skjutvapen riktade mot barn
Medan bombhotet kvarstod och några av de anhållna hölls kvar i fångenskap sade polisen till DN: ”Vi vet att detta är diffust och mystiskt. Men det kan hända att ni kommer att få en aha-upplevelse i efterhand och förstår varför vi väljer att jobba på det här sättet”.
Nu är alla de misstänkta släppta och alla handlingar har förts över till Säpo. Men ingen förklaring har kommit. Inte en enda liten aha-upplevelse har vi fått. I alla fall ingen kopplad till vad som skulle kunna göra att insatsstyrkorna betedde sig inhumant och, enligt flera personer som uttalat sig efter händelserna, bröt mot grundlagen, Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och FN:s barnkonvention. Att rikta skjutvapen mot barn. Gör man verkligen det i Sverige?
Att SVT i samband med bombhotet basunerade ut hur rädda folk var i Göteborg gjorde ju inte saken bättre. Både polis och media bidrar till att, som både Gösta Hultén från Medborgarrättsrörelsen Charta 2008 och terrorismforskaren Magnus Ranstorp skriver på SVT:s hemsida, skapa en alarmistisk stämning. Istället för att avvakta och få större tyngd i sina anklagelser, och verkligen klargöra om hotet är reellt, väljer polis och media att blåsa upp bombhot i Sverige till proportioner som i det bleka efterskenet kan tyckas som fantasiskapelser.

Vad hjälper ett förlåt?
Polisen kan tänka sig att säga förlåt till dem som greps under traumatiserande former. Men tror polisen verkligen att det hjälper den treåriga lilla flickan som trodde att hon skulle bli skjuten? Att säga förlåt räcker ingenstans när man har förstört tryggheten för flera familjer, deras anhöriga, vänner, bekanta.
Kolumnisten Nabila Abdul Fattah skriver dessutom att den här typen av intrång i hem där det bor människor med muslimsk bakgrund inte alls är ovanliga. Och inte bara det, Säpo har tydligen också för vana att övervaka moskébesök och kontaktat muslimska ungdomar på gymnasieskolor för ”samtal”. Ingen muslim ska känna sig oövervakad i Sverige.

Brott mot rättsäkerheten
”Det som polisen och Säpo gjort i Göteborg är det allvarligaste brottet mot rättsäkerhet och mänskliga rättigheter i Sverige sedan CIA:s och Säpos hämtning av två egyptier till tortyr i december 2001”, skriver Gösta Hultén vidare på SVT:s hemsida. Vi blir matade med ett amerikanskt säkerhets- och skrämselperspektiv, menar han.
Jo tack, när man bänder ”knapphändiga” uppgifter till att utgöra säkra hot, inte behandlar människor som människor, och framförallt tror att man kan komma undan med att det hela bara rinner ut i sanden efteråt, att ingen säger: Men hallå, rättssäkerheten då, och demokratin?
Som advokaten Thomas Olsson skriver, faktiskt också på SVT:s hemsida: ”Som det ser ut i dag är det kampen mot terrorismen som utgör det största hotet mot medborgarnas frid och frihet och tilltron till rättsväsendet riskerar att skadas allvarligt om inte alla delar av denna historia offentliggörs.”
För att undvika panik och kaos i krissituationer är det viktigt att vara klar och tydlig och tala om vad som händer, det vet väl varenda kotte. Därför skickas härmed en uppmaning åt polisens håll: Undvik mystik och håll er till ett rättssäkert och demokratiskt agerande som inte skrämmer vettet ur folk och inte drabbar oskyldiga. Och dessutom: Ut med språket Säpo – vad är det som händer?

Emma Lundström

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.