Vad kan vi vänta oss av Dilma Rousseff?

08 november 2010

Nyheter, Utrikes

Som väntat vann den sittande presidenten Lulas handplockade kandidat, Dilma Rousseff, presidentvalets andra omgång i Brasilien. Hon fick drygt 56 procent av rösterna, tack vare, eller trots, att hon politiskt flyttat sig högerut.

Frågan är vad valet av Dilma Rousseff kommer att betyda för den politiska utvecklingen i Brasilien under de kommande fyra åren? Den brokiga koalition som står bakom henne och som har en betryggande majoritet i parlamentet är i sig en garanti för att alla eventuella vänsteranspråk från hennes parti, Arbetarpartiet (PT), är dömda på förhand. Dilma Rousseff har också under kampanjen inför den andra omgången förflyttat sig ett par steg högerut, inte minst genom att kategoriskt uttala sig mot abort, vilket hon tidigare varit för.
Det som avgör om hennes regering kan fortsätta den politiska kurs som Lula stått för är naturligtvis utvecklingen inom den internationella kapitalismen. Kommer det en ”andra nedgång” som många ekonomer varnar för, är Brasiliens ekonomi med sitt stora exportberoende mycket utsatt. När den amerikanska bankkrisen utlöstes 2008 tappade São Paulo-börsen halva värdet inom loppet av några dagar. Detta trots att den direkta påverkan på den brasilianska ekonomin var relativt liten.
På sätt och vis markerar valet av Dilma Rousseff – först till PT:s presidentkandidat och nu till landets president – slutet på PT:s vandring från ett radikalt, socialistiskt arbetarparti baserat på militanta fackföreningar till ett latinamerikanskt socialdemokratiskt parti av närmast europeiskt snitt.
Göran Kärrman

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.