Ut med Carl Bildt ur garderoben!

01 november 2010

Nyheter

Tätt inpå alla sina sinnen känner irakierna redan väl till innehållet i de 400 000 nya dokument som WikiLeaks lagt ut på nätet. På grund av kriget har de tvingats att begrava någon eller några av sina anhöriga. Nära och kära som ibland torterats innan de mördats. Hundratusentals andra har dött som en följd av kollapsen för det civila samhället. Miljoner irakier har flytt sitt land. Många av dem lever i Sverige.

Men att WikiLeaks nu publicerat ockupationsmaktens krigsdagböcker är sensationellt. En historisk välgärning. FN:s högste kommissionär för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, tvingas kräva av USA:s och Iraks regeringar att de undersöker de krigsbrott som kan ha begåtts. Många röster höjs för en internationell krigstribunal.
Men självklart blir det ingen sådan. ”Det går aldrig USA med på”, konstaterar lakoniskt Ove Bring, Försvarshögskolans professor i folkrätt.

Vad värre är, är att västmakternas liberala press skjuter skarpt på budbäraren. Dess giftigaste drakar sprutar sin etter över WikiLeaks Julian Assange. Tidningar som New York Times och Dagens Nyheter konstaterar först att de krigsbrott som avslöjats är lika omfattande som avskyvärda. Sedan ger de en bild av Assange som en möjlig våldtäktsman och ett hot mot de krigförande ländernas nationella säkerhet.
Vore det inte mer klädsamt om den liberala pressen här i Sverige gav sig på vår utrikesminister Carl Bildt?
Fredrik Reinfeldt har stolt berättat att han vid sin regeringsbildning hade ett utökat frågeformulär där han ville att tilltänkta ministrar skulle berätta om allt som kunde finnas i deras garderober. Minsta lilla fläckiga trasa skulle visas upp. Som svartjobbande dagmammor eller ett bloss på en marijuanacigarett i ungdomen. Men uppenbart frågade inte statsministern Carl Bildt om hans politiska ansvar för USA:s illegala invasion av Irak 2003…

Det borde han ha gjort. För när det begav sig medverkade Bildt i den amerikanska lobbygruppen ”Committee for the Liberation of Iraq”, CLI, vars mål var att arbeta för den invasion som Bush sedan verkställde. CLI:s förste ordförande var Bruce P Jackson, som tidigare var chef för planeringen vid rustningsindustrin Lockheed Martin. I gruppens kärna ingick republikanska krigsivrare som Ronald Reagans förre utrikesminister George Schultz, Newt Gingrich och John McCain.
”Vi ville invadera Irak redan 1998. Det är ingen hemlighet att det var det vi arbetade för”, var Bruce Jacksons kommentar när Expressen skrev om skandalen. Bildt själv skrev artiklar till nytta för krigsaktivisterna. Han satt också med i styrelsen för finansjätten Legg Mason, med en stor aktiestock i just Lockheed Martin, och tjänade personligen miljoner på optioner i det egna företaget.
I Bildts styrelseuppdrag ingick dessutom att tillgodose ekonomiska intressen i fyra av världens största klusterbombstillverkare. En av dem, Alliant Techsystem, tillverkar även radioaktiva vapen med utarmat uran. När Israels flyg bombade Libanon i augusti 2006 användes klusterbomber från dessa företag…

Att tilltänkta ministrar lejt svartjobbande dagmammor är ett oskick. Vi ska heller inte acceptera att de någon gång provat marijuana. Men bara byket plockas fram ur garderoben i tid. Då kan ministern bli förlåten om han eller hon erkänner synderna innan tillträdet till regeringskansliet. Våra ministrar ska vara snövita. Åtminstone nästan.
När det gäller Bildt är denna lilla ritual omöjlig. I hans många garderober finns inte bara en eller annan nerfläckad slips eller en skrynklig skjorta. De är helt enkelt, på ren svenska, så fullproppade med skit, att det stinker ända långt ut i farstun.
Det var därför Reinfeldt aldrig ställde några frågor till sin kompis Bildt. Skulle denne kommit ut ur garderoben, med famnen full av politiskt ansvar för fasorna i det krig som WikiLeaks dokument nu tydliggjort, då skulle han knappast ha blivit förlåten. En utrikesminister med politiskt ansvar för det smutsigaste kriget i vår tid? En utrikesminister som dessutom tjänat grova pengar på att tillhandahålla de vapen som dödat alla dessa människor? Vore det anständigt? Är det anständigt?

Självklart inte. Det är en skam. På samma sätt som det är en skam att Mona Sahlin i dagarna sitter och gosar med just denne Carl Bildt och försöker skriva ihop en gemensam proposition om ett förnyat mandat för den svenska insatsen i USA:s nu snart tio år långa krig i Afghanistan…

Göte Kildén

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.