Till minne av Kristallnatten

10 november 2010

Nyheter, Stockholm

En liten skara tappra människor trotsade kyla och blötsnö för att delta i manifestationen till minne av Kristallnatten 1938 som hölls vid Slussen i Stockholm nionde november.

Den huttrande, blöta samlingen lyssnade till flera talare som alla drog paralleller från Kristallnatten – inledningen till nazisternas våldsamma judeförföljelser – och situationen i Europa idag med hetsjakt på muslimer, fördrivning av romer och alltmer ökande klyftor och segregation.
– Nazismen uppstod inte ur ett vakuum, samma sak gäller för Sverigedemokraterna, sade en talare. En annan påpekade vikten av att belysa att det även pågår en omfattande antinazistisk kamp runtom i Europa.
Joakim Filipsson från JIPF, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, hänvisade till Harald Ofstads antinazistiska bok ”Vårt förakt för svaghet”:
– Nazismens grundläggande element lever kvar i vårt samhälle idag. I stigande grad rangordnar vi människor som mer eller mindre värdefulla.
– Inga rasister på våra gator, inga rasister i våran riksdag, skallade slagorden över Södermalmstorg där skyndande människor hoppade över snöslasksjöar.
– Vi har samlats här idag för att visa var vi står, för att visa att vi inte bara glider med. Det handlar om solidaritet. Att vägra skilja ut människor på grund av etnicitet, religion, hudfärg eller något annat, sade Håkan Blomqvist, SP.
– Glöm aldrig det som tillåts ske och låt det aldrig hända igen, avslutade han.

Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.