När moderater besöker verkligheten

15 november 2010

Kommentar, Nyheter

Högt uppsatta moderater tycks ha en alldeles speciell förkärlek för olja och bensinbolag. Carl Bildts Lundinaffärer är sedan tidigare välkända.

För några veckor sedan uppdagades det att den nya partisekreteraren Sofia Arkelsten varit ute och åkt på Shells bekostnad.
Denna mutresa ledde till inga åtgärder. Överåklagaren Gunnar Stetler tyckte helt uppenbart att detta inte var mycket att tjafsa om och vid detta stannade det hela.
Dagens Nyheter har en mycket vass krönikör. Johan Croneman heter han, och han bidrar dels med bra sportkrönikor och, tyvärr bara en gång i veckan, kommer en betraktelse om vad som förevarit i TV-världen.

För en dryg vecka sedan handlade den bland annat om både överåklagaren, partisekreteraren och utrikesministern, och Croneman konstaterade följande:
”Att Carl Bildt ryckte ut och försvarade Arkelsten var ju knappast förvånande, han såg det som vettiga besök i verkligheten (herre min skapare). Om man måste ju lita på riksdagsledamöternas integritet. Titta på mig, sade Carl Bildt, jag har ju gjort massor (massor!) av sådana resor. Och mig kan man ju lita på.
Samme Carl Bildt som med jämna mellanrum står i TV och tycker det är märkligt med SD:s framfart och det allmänna politikerföraktet. Hela hans inställning är ju svaret på frågan…

…Jag tycker att både SVT och TV4 skött sig utmärkt i den här rapporteringen, om man vill kalla det för ett drev så varför inte. Jag är snarast av den uppfattningen att man kunde ha gått betydligt tuffare fram. Och särskilt i det allvarligaste brott: att inte förstå problemet. Kan man ha en utrikesminister som inte fattar problematiken i att riksdagsledamöter exponerar sig för påtryckningar? Till exempel genom att låta sig bjudas ut på multinationella företagsjippon – allt i syfte att framställa sitt företagande (och skövlande) som en insats för världsarvet.
Det är ett komplett förakt för allt vad väljare heter. Carl Bildt sade till och med att bjudresorna fördjupade demokratin. Jo, han sa faktiskt det. Jag tar en bjudresa också, enkel biljett tack.”

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.