Malmö: demonstrerade mot våld och diskuterade vänsterns framtid

01 november 2010

Malmö, Nyheter, Politik

Det senaste året, från oktober 2009, har ett femtiotal skottlossningar inträffat i Malmö. Plötsligt har många av skottlossningarna kopplats ihop, när polisen nyligen gick ut med teorier om eventuellt en enda gärningsman för en del av dem.
Och Lasermannen nummer två har givetvis dykt upp i media. Men Malmö har många sidor. Det är också en attraktiv och älskad stad. Nils Eckerbom berättar här om vad som hände i måndags i staden.

Nära hundra samlades måndag kväll för en manifestation mot våld och främlingsfientlighet, anordnad av ”Malmö, hjärta, mångfald”, som har stått bakom flera demonstrationer före och efter valet mot Sverigedemokraternas framväxt. Bakgrunden den här gången var självklart skottlossning på flera håll, vilket inte skapat någon skräck, men däremot en stor oro i Malmö. Den tänkta fackeldemonstrationen från Gustav Adolfs torg ställdes dock in med hänvisning till regnet och avslutades därför efter några tal.

En anledning till den begränsade uppslutningen kan ha varit debattmötet samma tid i Efter Arbetets och ABF:s regi. Minst tre gånger så många som i demonstrationen var på plats för att lyssna på Nina Björk, Aron Etzler, Klas Gustavsson, Andreas Malm, Devrim Mavi och Örjan Nyström.
I sin inledning berättade Devrim Mavi hur hon av vänner uppmanades ta det försiktigt i Malmö och hur hon även kollade upp med arrangörerna om det var säkert att röra sig fritt på gator och torg. Det var en påminnelse för mötesdeltagarna om hur Malmö i andra delar av Sverige fortsätter att målas upp som en stad där ”sharialagar” dominerar stadsdelar och där ”integrationspolitiken” helt har havererat.

Det är självklart en falsk bild. Sydsvenskans journalist Per Svensson, före detta kulturchef på Expressen, är en som med kraft går emot detta och pekar på att Malmö är en attraktiv stad med stor inflyttning av exempelvis ungdomar. Även om stödet för Sverigedemokraterna är högt i Malmö, som i övriga Skåne, har Malmö länge varit en stad med stor inflyttning från norra Sverige, Finland och forna Jugoslavien.
I Malmö har vi ätit ungersk korv på Stippes i årtionden. ”Man märker att man är Malmöbo när man tycker 25 kr är för dyrt för en falafel, men betalar 38 kr för en kaffe latte”, sa någon. Malmö LDB FC har redan tagit SM-guld i fotboll med spelare från t.ex. Danmark, Island, Jugoslavien, Holland och Turkiet. Om en vecka är det klart om Pekalski, Elanga, Halsti, Figueiredo, Mehmete och Rexhepi – för att bara nämna några av spelarna i MFF:s a-lagstrupp med icke-svenska namn – kommer göra detsamma med MFF. ”Åh, vi älskar Malmö FF”, sjunger Sveriges bästa klack och ogillar starkt när det snackas skit om Malmö.

Men denna måndagkväll diskuterades alltså ”Vad ska vi göra med vänstern?” Örjan Nyström, som presenterade sig som ”den ende gråsossen i panelen”, försvarade inte oväntat den svenska modellen med ”social ingenjörskonst” och samarbete. Att facket skulle mobilisera människor ut på gatorna innebär bara att manifestera rörelsens svaghet. Ett problem var dock att klasskampen i Sverige blivit ”institutionaliserad”. Nej, ”byråkratiserad”, påpekade andra.
Aron Etzler försvarade heller inte oväntat ”den norska modellen” och menar att LO där utgår från medlemmarnas krav och delvis frigjort sig från Arbeiderpartiet. Detta har tvingat fram en radikalisering som har inneburit valframgångar för arbetarrörelsen, till skillnad från i princip hela övriga Europa.
Andreas Malm lyfte fram erfarenheter från Frankrike, Grekland och Portugal och kritiserade den begränsade inriktningen på parlamentariska val. Malm argumenterade för att islamofobin måste tas på allvar, drog historiska paralleller till 30-talet och talade för ”ekosocialism” för en total klimatomställning.
Nina Björk sa att det inte var värt att vinna ett val om det inte var för en antikapitalistisk politik. Sent i debatten nämnde Nina att hon tvivlar på om feminismen är en progressiv kraft, vilket naturligtvis väckte förvåning, och som debattledaren Petter Larsson genast tog tag i som förslag till ett nytt seminarium.
Mycket annat klokt och/eller intressant blev sagt under måndagskvällen på Inkonst i Malmö. Uppenbart är att Malmövänstern, i vidare mening, inte är paralyserad av att en eller flera galningar skjuter skarpt i Malmö. Uppenbart är också att eftervalsdebatten nu kommit in i en ny fas med stort intresse för att låta åsikter mötas i kamratliga diskussioner.

Nils Eckerbom

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.